Hemma

Då var man hemma igen efter en weekend i inlandet. Här hemma har väl det inte hänt så mycket.  Jag tror många klubbar kommer snart presentera sina förvärv från andra sidan atlanten. Där pågår AHL slutspelet och så alla dessa datum som snart går ut, free agent marknaden börjar snart. Timrå fortsätter värvar finskt, snart börjar de bli mer finnar än Svenskar. kanske dags att spela finska nationalsången?

// Larsson

Lindqvist inte helt klar

Skrev för några dagar sedan om att Luleåforwarden Robin Lindqvist var klar för ryska andraligan och Molot-Prikamie Perm efter att klubben bekräftat detta på sin hemsida. Men nu avslöjar Robin för Norrbottens-Kuriren att han har blivit erbjuden ett tvåårskontrakt men att han inte har skrivit på det än. Därmed finns det fortfarande möjlighet att han hamnar i Leksand som tydligen ska vara och hugga på honom rejält och dessutom erbjuda honom en offensivare roll än vad han haft i Luleå.

Läs hela artikeln här.


// Berglund

Svängig första match

Första matchen mellan Chicago och Philadelphia svängde rejält. Hela sex gånger skiftades ledningen mellan lagen innan Chicagos Tomas Kopecky kunde avgöra i mitten av den tredje perioden. Slutresultat 6-5. 

Nästa match spelas natten mot tisdag.



// Berglund

Ekman till DIF

Djurgården har gjort klart med Nils Ekman, hemvändaren som kommer från SKA St. Petersburg har skrivit på för tre år. Ett riktigt bra nyförvärv för Djurgården som hitills mest har tappat spelare under Silly Season men nu landar man alltså ett rikgtigt meriterat nyförvärv.



Nils kommer garanterat bli ett nyttigt tillskott för Djurgården de kommande säsongerna.



// Berglund

1,6 miljoner till Luleå Hockey

Luleå Hockey får 1,6 miljoner kronor för Mattias Modigs NHL-kontrakt med Pittsburgh. Det är klubben som han representerat de fyra senaste säsongerna som ska dela på summan och i Modigs fall är det bara Luleå Hockey som ska ha pengarna, då spelar det ingen roll att han skrivit kontrakt med Brynäs.

Välbehövliga pengar för Luleå, speciellt med tanke på att man inte fick några pengar för Omark och Harju.
Det är ännu oklart vad man kommer få för Franssons övergång till KHL, så dessa pengar kommer väldigt lägligt för Luleå.


// Berglund

Inatt börjar festen!

Inatt drar det igång, den första matchen i bäst av sju mellan Chicago-Philadelphia. Det kommer bli otroligt tufft, men innan jag ger något tips tänkte jag att vi skulle kolla hur de bägge lagen tagit sig till Stanley Cup final.

Chicago: Slutade tvåa i Western Wonference fick därmed möta Nashville i Kvartsfinal som inte blev något större hinder för Chicago. Sedan väntade Svensklaget Vancouver, som man eliminerade med 4-2 i matcher. I conference-finalen fick man möta San Jose där man fullständigt slaktade hajarna och slog ut dem med 4-0 i matcher, därmed var man i Stanley Cup final.

Philadelphia: Slutade sjua efter att med nöd och näppe tagit sig till slutspel. Man fick möta tvåan i Eastern Conference New Jersey och redan då hade jag räknat bort Flyers, men Philadelphia slog sensationellt ut New Jersey med 4-1 i matcher. Man fick sedan möta Boston i semifinal där man direkt hamnade i ett 0-3 underläge i matcher och jag var fort framme för att räkna bort dem igen, visst en skräll- men inte två, tänkte jag. Det skulle jag få äta upp. Philadelphia stod för en helt galen vändning när man vände på matchserien, från underläge med 0-3 till seger med 4-3 i matcher. I conference-finalen väntade ett annat skrällgäng, Montreal. Det var bäddat för en otroligt jämn och tight matchserie, men det blev inte riktigt så. Philadelphia slog ut Montreal med 4-1 i matcher efter att Flyers målvakt Michael Leighton stått på huvudet och hållit nollan i tre av Flyers fyra segermatcher mot Montreal. Därmed var skrällgänget som inte ens var på väg att ta sig till slutspel, klara för Stanley Cup final.

Hur slutar detta då? ja det är många experter som tror på Chicago och visst skulle det vara roligt för alla unga spelare i Blackhawks att få höja bucklan, men jag tror Philadelphia kommer vålla stora problem för Toews och grabbarna. Fortsätter dessutom Leighton att storspela, ja då tror jag Philadelphia kan ta hem detta.

Mitt tips: Chicago-Philadelphia 3-4 i matcher.



// Berglund


Modig till Pittsburgh!

Då smäller det till, då man minst anar det. Mattias Modig är klar för NHL-klubben Pittsburgh Penguins. Ja, ni läste rätt. På Pittsburghs hemsida kan man nu läsa att man har värvat Modig från Anaheim, klubben som han blev draftad av år 2007, i utbyte mot ett sjätte-val från draften 2010. Kontraktet är skrivet på två år.

Läs mer här.


// Berglund

Det händer inte...

...mycket på Silly Season just nu. Gusten Törnqvist är klar för Italienska klubben Alleghe, det är det mest intressanta som hänt ikväll och det säger ju en del om vilken fart det har varit på marknaden ikväll.

Imorgon natt, natten mot söndag så drar Stanley Cup finalen mellan Chicago-Philadelphia igång, mer om vad jag tror och har för tankar inför den finalserien kommer imorgon.


// Berglund

Ingen Bartecko i Luleå

Lubos Bartecko bekräftar för Norrbottens-Kuriren att han inte hört ett ljud från Luleå, men därmed att det finns intresse från Elitserien, dock inte från Luleå alltså.

Johannes Tornberg är på väg till Asplöven, enligt mig en mycket bra lösning om så blir fallet. Där kommer han få utvecklas för att sedan kanske spela till sig ett A-lagskontrakt, så här säger "Osten": - Vi vill att han kommer ut i en miljö där han kan utvecklas, i allsvenskan eller division I.

Som sagt, ingenting är klart men skulle inte bli förvånad om Johannes lirar i Asplöven till hösten.


// Berglund

Sluta hoppas på Granak

Dominik Granak är en back som jag säkert inte varit ensam om att hoppas få till Luleå nu efter att Fransson försvann, men det är bara att sluta hoppas. Slovaken/Tjecken har skrivit på för OHK Dynamo Moskva för ett år. Granak kommer närmast från Rögle där han gjorde 29 poäng på 50 matcher och hade varit en helt okej ersättare för Fransson, nu forsäter dock jakten på en ersättare.

Larsson är från och med idag bortrest och kommer hem på söndag så det blir jag som kommer sköta bloggen imorgon och i helgen.


// Berglund

Klubertanz klar för Canadiens

Djurgårdens Kyle Klubertanz är klar för Montreal Canadiens, det har varit på tal ett tag men nu är det helt klart.
Han kommer börja spela i farmalaget Hamilton Bulldogs. Detta blir därmed den fjärde spelaren från Djurgården 2009/2010 som vi får se på andra sidan Atlanten kommande säsong.

Sedan tidigare är följande Djurgårdsspelare klara för spel på andra sidan:

Jacob Josefsson (New Jersey)
Gustaf Wesslau (Columbus)
Andreas Engqvist (Montreal)


// Berglund

Lindqvist klar för rysk klubb

Robin Lindqvist ratades av Luleå, nu är han klar för ryska andraligan och Molot Prikamie Perm, klubben har bekräftat övergången på sin hemsida. Därmed så blir det ingen Robin Lindqvist i Leksand nästa säsong.

Timrå har gjort klart med en finsk spelare vid namn Ikka Pikkarainen. Han är rightskytt och väger 98 kilo. Förra säsongen spelade han i New Jersey Devils och CSKA Moskva samt en match i Devils farmalag, Lowell Devils. Kontraktet är skrivet på två år.

Enligt rykten så ska både Luleå och Skellefteå vara ute efter Röglebacken Daniel Rahimi, 190 cm och 100 kilo.
- Jag kan bara säga att det handlar om ett par klubbar norrut, sägers hans agent Pontus Norén.

Han tränade med Luleå redan i fjol och är väl en okej back men jag hoppas på något bättre i och med att Fransson stack.

Ska dock bli intressant att följa och se vart han hamnar.


// Berglund

Fransson klar för KHL

I förrgår började det cirkuleras ordentligt om Luleåbacken Johan Fransson, och nu är det klart. Johan spelar i KHL och Dynamo Minsk kommande säsong. En mardröm för Luleå Hockey eftersom Niclas Wallin dessutom beslutade sig att stanna ett år till i NHL.

Förmodligen så jobbas det redan nu på en ersättare till Johan, man måste vara snabbt ute när det gäller backar av den här karaktären, det finns inte hur många som helst om man säger så. Jag tror inte att man kommer lyckas ersätta Fransson, men i alla fall minska saknaden av honom så mycket som möjligt.

Tack för året i Luleå och lycka till i KHL!




// Berglund


Zuccarello klar för Rangers

NY Rangers hemsida kan man nu läsa att Modos duktige norrman Mats Zuccarello Aasen klar för NHL-klubben NY Rangers.

Så här skriver Rangers General Manager Glen Sather i ett pressmeddelande: "Mats är en väldigt skicklig spelare med ett stort hockeysinne. Han har producerat på varje nivå han har spelat på och vi tror att hans offensiva kvaliteter, både som målskytt och speluppläggare, kommer göra honom till en värdefull tillgång för vår organisation".


// Berglund

Intressant back till Rögle

Enligt hockeybloggen mrmadhawk så har Rögle gjort klart med en back, det är en 22-årig kanadensare vid namn Victor Bartley, han kommer närmast från spel i AHL och ECHL. Tydligen ska det vara bland annat på rekomendationer från Kenny Jönsson som Rögle nu värvar Bartley. Kontraktet är skrivet på ett år.

En helt klart intressant värvning, här hittar ni mer information om honom.


// Berglund

Niko Dimi-trakos

Norran skriver en artikel idag att Niko Dimitrakos vill ''hem'' till Skellefteå. Niko som gjorde succe under säsongen 08/09 där han pytsade 22 baljor. Jag skulle gärna se Niko i dagens Skellefteå, här är en kille som har en livsfarlig bössa med fin teknik och skridskoåkning, vi vet var vi får av honom och han kan föreningen/laget allt runt omkring.

Det finns dock ett men, som i allt annat. Niko hade lite kontrakt strul med SAIK och där kan värvningen stanna. Men jag hoppas att båda partnerna är så proffesionella att vi lägger de bakom oss och ser på Skellefteå AIK bästa. Många har skrikit efter en center, men vi har ju trots allt Jimmie Ericsson som kan spela center. Vi har också Yared Hagos , Erik Forsell och Martin Lundberg. Inga tokiga namn och lek med tanken Dimitrakos, Jimmie och Jocke Lindström i en kedja, någon annan som börjar bli rädd? Om jag skulle vara motståndare skulle jag vara det, tur i mitt fall att jag istället kan njuta. Nu ska vi inte gå händelserna i förväg, men som sagt lek med tanken.

Kuriren skrev också att Skellefteå ligger efter Hv71 och FBK och de behöver man inte ha så många hjärnceller att begripa. Men sen är det nog våran tur, jag är faktiskt beredd att hålla med, ser riktigt bra ut.

// Larsson

Wallin hem till Karlstad

Rickard Wallin kommer hem, tillbaka till Färjestad. Efter ett år i Toronto så har han nu skrivit på ett 4-års kontrakt för FBK.


// Berglund

Martin ST Pierre

Skellefteå är ute efter en första center precis som många lag bland annat Luleå. Nu har kommit upp ett svagt rykte och de är Martin St Pierre från Ottawas organisation. Martin gjorde förra året 72 poäng på 77 matcher och är en liten terrier han är endast 175 cm lång. Brad Moran har varit fantastisk i slutspelet men har kollat på eliteprospects och där har fasktiskt Martin gjort mycket poäng. Så han är liten men spelar ändå rejält. 

Men kom ihåg de är ett väldigt svagt rykte än så länge.


// Larsson


Wallin stannar ett år till

Niclas Wallin har tagit ett beslut, och han spelar i San Jose ytterligare ett år till. Enligt uppgifter ska han få 20 miljoner för sin sista NHL-säsong, sedan kommer han hem.

Hoppades på honom redan inför denna säsong men eftersom San Jose åkte ut med buller och brak mot Chicago i conference-finalen så är det ganska väntat att han stannar ett sista år för att försöka avsluta med en Stanley Cup seger.


// Berglund

Luleå värvar

Luleå har gjort klart med 18-årige Michael Haga, han gjorde 46 poäng på 14 juniormatcher och kommer inom en snar framtid med all sannolikhet att spela till sig ett A-lagskontrakt. En mycket intressant värvning och som sagt, 46 poäng på 14 juniormatcher är helt otroligt. Mats Zuccarello Aasen gjorde 36 poäng på 27 matcher i samma ålder.

Här hittar ni mer information om Haga.


// Berglund

Rinkens riddare!

Varje år utser Svenska Hockeyförbundet rinkens riddare. En spelare/ ledare eller iår domare som gjort goda saker för ishockeyn på banan. Iår utsåg man föga överraskande Wolmer edqvis sedan han räddade livet på Örebros Niklas Lihagen.

Vi säger naturligtvis grattis till Wolmer och de är välförtjänt

// Larsson

Flyers till final

Philadelphia besegrade Montreal i natt med 4-2 och är därmed klara för Stanley Cup final efter 4-1 i matcher. Bensinen tog slut för Montreal efter att man slagit ut Washington och Pittsburgh, Flyers blev för tunga. Vi får alltså en final mellan Chicago och Philadelphia, det känns som att det kan gå hur som helst. Ett ungt hungrigt Chicago mot ett skrälllag som Philadelphia med en vägg i målet, en oerhört intressant finalserie att vänta.


// Berglund

Mycket ikväll

Först nyheten om att Johan Fransson mest troligt är klar för KHL som Larsson skrev om, och nu har det kommit fram att Ivan Ciernik är aktuell för Luleå. En målfarlig forward som förra säsongen gjorde 57 poäng på 55 matcher i Kölner Haie i den tyska ligan. Han spelade i det slovakiska landslaget i år där han gjorde tre mål på 6 matcher och har meriter från NHL och KHL.

Visst, man ska inte vara besviken över en sån här spelare om han nu skriver på, men jag är mest orolig över backsidan samt center till och är mest desperat efter värvningar dit. Stämmer detta med Fransson så är det som Larsson skrev en oerhört tung förlust för Luleå att tappa en sådan klassback samtidigt som backsidan inte ser så där jätteövertygande ut. Därför känns det som att man antingen tar kontakt med Jyri Marttinen, eller, vilket jag hoppas på mest, får ett besked av Niclas Wallin och att han kommer hem.

Hur som helst så behöver Luleå ha in iallafall en back till, och det en bra, typ Wallinstandard. Kommer inte Wallin hem inför denna säsong så får man ta ställning till det och lösa det problemet då.

Backförvärv finns det alternativ till, men vad ska vi hitta för center? ja denna spelare står under svaga rykten på eliteprospects hemsida på väg till Luleå från Vålerenga, en landsman till Lars Lökken Östli. Förra året gjorde han hela 62 poäng på 47 matcher, dock ska man komma ihåg att det var i norska ligan som är betydligt sämre än Elitserien. Vem är då denna center som är högerskytt, väger 91 kilo och mäter 190 centimeter? klicka här så får ni svaret.


// Berglund

Johan Fransson

Enligt Norrbottenkurirens bloggare ska Johan Fransson vara klar för vit-ryska laget Dynamo Minsk (spelar i KHL). Om detta stämmer är det en oerhörd förlust för Luleå Hockey och en mini panik sprider sig fort bland fansen. Det har surrats förut kring Skellefteås backklippa Jyri Marttinen och om man värvar honom så är det en jätte bra förvärv bakåt, men han kommer inte ersätta Johan offensivt. Jyri har ett bra skott men blicken för spelet är inte på samma nivå som Franssons, dessutom finns det ett STORT problem till. Jyri Marttinen har haft problem med ''starka drycker'' under sina år i Sverige och framförallt Skellefteå, han har även haft problem med diciplinen utanför banan. Jag har kontakter som träffat Skellefteås sportchef Lasse Johansson som sa att de har 5 punkter utanför plan man ska följa Marttinen uppföll ingen, ni får tolka hur det vill.

Man behöver inte vara någon Einstein att de kan bli problem med en eventuell värvning av Jyri Marttinen, men om man jobbar hårt med individen kan mycket fina resultat uppnås.

Jimmie Ericsson sa till Skellefteå ledningen att han INTE kommer skriva ett kontrakt förrän Jyri Marttinen sticker. Nu har Jimmie skrivit fast sig i Skellefteå och Jyri stuckit som sagt ni får tolka hur ni vill.

Inatt är det måste match för Montreal Canadiens man ligger under med 3-1 i matcher och Flyers kan avögra på hemmaplan. Jag hoppas verkligen att ''skrällgänget'' kan nypa denna match.

// Larsson

Björklöven lever vidare

Hovrätten har tagit ett beslut, och man har valt att upphäva tingsrättens beslut om att försätta Björklöven AB i konkurs. Nu gäller det för löven att klara av elitlicensen som ska lämnas in till hockeyförbundet senast på måndag, alltså om en vecka, där man ska uppvisa positivt eget kapital.

Läs mer här.


// Berglund

Chicago till final!

Chicagp besegrade San Jose med 4-2 ikväll och är därmed klara för Stanley Cup final efter att man nollat San Jose med 4-0 i matcher, imponerande. Nu får Chicago möta antingen Philadelphia eller Montreal. Där har Philadelphia 3-1 i matcher och det kan avgöras redan imorgon natt då det är dags för match fem.


// Berglund

Tjeckien VM mästare

Tjeckien har stått för en superskräll när man besegrade Ryssland med 2-1. Målskyttar var Jakub Klepis efter 20 sekunder och Tomas Rolinek. Målet för Ryssland gjordes av Detroits fixstjärna Pavel Datsyuk när 36 sekunder återstog, Matchens lirare är dock målvakten Tomas Vokoun som endats släppte förbi sig en puck. De här är nog 2000 talets top i hockeyskrällar. Kan inte komma på rak arm några större skrällar, kan ni ? Om vi skulle kunnat hålla tätt igår tror jag vi skulle haft guldmedaljen runt halsen, fast man ska inte rota i de gamla.

Jag måste faktiskt erkänna att jag hejade på Tjeckien

Just nu leder San José Sharks mot Chicago i måste matchen, man leder nu med 2-1 efter två spelade perioder

// Larsson

Vilken avslutning!

Tyskland bjöd precis som jag skrev inför matchen upp till ett bra motstånd men det är ändå helt rättvist att det är Sverige som står med bronset runt halsen efter matchen, slutresultat 3-1.

Det bästa är dock det som utspelar sig i slutet och efter matchen. Bengt-Åke har blivit hårt ifrågasatt av media och kritiker efter gårdagens time-out som jag inte tror någon missat. Även jag kritiserade Bengan efter igår men idag glädjs jag med den svenska lagledningen oerhört mycket, och framförallt med Bengt-Åke. Med en sekund kvar tar han en time-out bara som en liten passning till alla som sågade han jäms med fotknölarna igår och sedan får man se hur hela lagledningen står och firar i båset under time-outen. Mats Näslund står och grinar i båset, helt rörd över alla år med Bengt-Åke i landslaget. Sedan så går Bengt-Åke och förklarar för alla tyska ledare och spelare om bakgrunden till time-outen, oj vad härligt!

En underbar avslutning på Bengt-Åkes karriär som förbundskapten och en fantastisk avslutning för hela landslaget på denna turnering.


// Berglund

Tyskland blir inte någon mumsbit

Bronsmatch idag klockan 16:15, Sverige ska ju bara vinna matchen men jag tror man kan få problem. Tyskland kommer göra allt i sin makt för att fixa en bronsmedalj, vilket skulle ses som årets bragd om de lyckas. Nu tror jag att Sverige kommer greja detta i eftermiddag men med Tysklands publikstöd så tror jag inte det kommer bli några jättestora segersiffror för Sverige. Sverige vinner, men inte med mer än två mål, så bra är Tyskland.

Senare, närmare bestämt 20:15 så är det dags för finalen, Ryssland-Tjeckien. Ryssland hade problem med Tyskland igår men nu är det final och då kommer det gå undan. Ryssland kommer vinna ganska så enkelt, tippar 5-2 till Ryssland.



// Berglund

Sverige!

Sverige får möta Tyskland i brons matchen imorgon afton. Tyskland stog emot bra och förlorade ''bara'' med 2-1 över suveräna Ryssland, som förövrigt kommer vinna imorgon mot Tjeckien.

Montreal är i brygga de förlorade med 3-0 ikväll mot Philadelphia. Nu ligger man under med 3-1 i matcher och måste göra en bragd för att gå vidare. Det ser ut att bli Chicago respektive Philadelphia som får slåss om Stanleys pokal. Jag vill helst se Chicago mot Montreal, två anrika lag som varit på dekis en längre tid.

// Larsson

Sverige utslagna

Sverige förlorade dagens semifinal mot Tjeckien med 3-2 efter straffar och är därmed ute ur VM. För Tre Kronor väntar bronsmatch imorgon mot förloraren mellan Ryssland-Tyskland, där det med 99,9% säkerhet kommer bli rysk seger. Sverige saknade flyt i en del lägen samtidigt så hade Tjeckien en hel del marginaler på sin sida i den tredje perioden.


// Berglund

Sharks i brygga

San Jose Sharks förlorade i natt tredje raka matchen mot Chicago och är nu i brygga i den västra conference-finalserien. Chicago vann med 3-2 efter att Dustin Byfuglien avgjort tolv minuter in i sudden. Chicago drygade därmed ut sin ledning till 3-0 i matcher. San Jose började bra och tog ledningen i matchen men det blev som sagt en ny och tung förlust för San Jose. Nu har Chicago "Smashläge", "matchboll", ja kalla det vad ni vill. Chicago har ny hemmamatch imorgon natt och då tror jag det kommer avgöras.

I natt är det dags för den fjärde matchen mellan Phildelphia-Montreal i den östra conference-finalserien. Philadelphia leder med 2-1 i matcher och nattens match känns oerhört svårtippad, kan gå hursomhelst.

Idag är det som sagt dags för Semifinaler i Hockey-VM, så här tror jag det går i de bägge matcherna:

Sverige-Tjeckien 4-2

Ryssland-Tyskland 7-1



// Berglund

Semifinal

Imorgon är de dags för VM semifinal, nu börjar de ''riktiga matcherna. Klockan 13:45 startar semifinal 1 mellan Sverige och Tjeckien.

De här är mitt tips hur semifinalerna slutar:

Sverige-Tjeckien 3-2

Ryssland-Tyskland 4-1

Alltså en final mellan Ryssland och Sverige. Om detta scenario skulle uppstå så har Sverige allt att vinna för Ryssland med detta lag ska ingen kunna besegra, men hoppet är det sista som överger en. Men nu ska vi inte sitta här och gå händelserna i förväg, utan full fokus på morgondagens matcher.

Inatt är det NHL hockey conference final rond 3 mellan San José och Chicago, en måste match för hajarna. De ligger under med 2-0 i matcher och ''måste'' vinna för att de här inte ska se alldeles hopplöst ut.

Imorgon får vi svar på många frågor.

// Larsson

Fem-etta av Montreal

Montreal besegrade Philadelphia i natt med 5-1 och ligger nu under med 2-1 i matcher. En viktig seger där det var slutspelets skyttekung Michael Cammalleri som spräckte nollan för Montreal, efter det avlöste målen varandra.

I natt är det som jag skrev igår dags för match tre mellan Chicago-San Jose, matchen drar igång 02:05.

Nu är det klart vilka tider Semifinalerna i Hockey-VM imorgon spelas:

Sverige-Tjeckien 13:45

Ryssland-Tyskland 17:45


// Berglund

Stabil seger för Ryssland

Ryssland fortsätter att storma fram i årets Hockey-VM, ikväll eliminerade man Kanada från turneringen genom att besegra dem i Kvartsfinalen med 5-2. Ryssland får möta Tyskland i Semifinal, Tyskland som besegrade Schweiz med 1-0 i sin Kvartsfinal. Villt firande i Tyskland vilket inte är så konstigt, otroligt roligt att värdnationen går vidare till Semifinal. Blir ett helt annat drag runt turneringen när värdnationen är kvar länge i turneringen.

Arrangörerna har inte bestämt vilka tider Semifinalerna kommer hamna på. Kommer självklart ut här på bloggen då det blir klart.

I natt är det dags för den tredje conference-finalen mellan Philadelphia-Montreal. Flyers har 2-0 i matcher och det känns som att nattens match är en måstematch för Montreal. Montreal har två raka hemmamatcher nu och 3-0 i matcher tror jag inte Philadelphia släpper, som sagt, Montreal har vänt matchserier förr, men blir det 3-0 i matcher till Flyers i natt så kommer inte "Habs" att lyckas vända detta.

Den tredje matchen mellan San Jose-Chicago spelas imorgon natt där Chicago har 2-0 i matcher, Chicago har två raka hemmamatcher och där tror jag det är kört för Sharks. Hade tippat Sharks till final men där hade jag fel. Matchen visas på TV 6, alltså för er som inte har ESPN America eller Viasat Hockey så kan ni ändå se matchen på Sexan, riktigt bra intiativ av TV 6 och Viasat.

Till sist så har det blivit klart idag att Marcus Vinnerborg blir förste europeiske domare i NHL. Vinnerborg har skrivit på för en säsong och kommer bo i Toronto.
- Jag känner en enorm glädje och stolthet, säger Vinnerborg till SVT Sport.

Det får avsluta detta inlägg.

Godnatt!


// Berglund

Seger!

Sverige gör det som krävs och vinner matchen med 4-2. Danmark stod emot bra samtidigt som Sverige inte gjorde sin bästa match i denna turnering. Marcus Nilsson gjorde 1-0 i första perioden efter ett bra pass från Magnus Johansson. I andra perioden gick Sverige ifrån till 3-0 innan Danmark reducerade till 3-1. I den sista perioden skapades det lite ströchanser här och där. Med drygt sju minuter kvar så fick Sverige chans att spela powerplay och då kunde Linus Omark göra 4-1 efter att Nicklas Persson hittat Omark med en fin passning som Omark kunde smälla in i det danska målet. Danmark fixade sedan en reducering till 4-2 och var efter det mycket nära ytterligare ett mål men det uteblev.

Nu väntar Semifinal på lördag då Tjeckien står för motståndet, Tjeckien som besegrade Finland med 2-1 efter straffar i sin Kvartsfinal. Senare ikväll, närmare bestämt 20:15 så drar de två andra Kvartsfinalerna igång; Ryssland-Kanada och Schweiz-Tyskland.



Linus Omark fick göra sitt första mål i VM-Turneringen mot Danmark ikväll.



// Berglund

En match Sverige ska vinna

Drygt en timme kvar nu tills nedsläpp i kvartsfinalen mellan Sverige-Danmark. Sverige ska vinna och det kommer man göra, frågan är bara om det blir med ett eller fem mål. Jag tror på något mittemellan, såg att Larsson har kommit med sina kvartsfinaltips, här är mina:


Sverige-Danmark 5-2

Finland-Tjeckien 2-3

Ryssland-Kanada 5-1

Schweiz-Tyskland 3-4 sd



// Berglund

Kvartfinaler

Dessa kvartsfinaler spelas idag  och jag tror de slutar så här:

Sverige-Danmark 5-2

Finalnd-Tjeckien-3-2 sd

Ryssland-Kanda 3-1

Schweiz-Tyskland 1-2

Då blir det dessa semi enligt mina beräkningar:

Sverige-Finland

Ryssland-Tyskland

Vad tror ni?

Nu ryktas det att Lubos Bartecko ska vara på väg till Luleå. Hans agent bekräftar att en elitserie klubb är intresserad, det skulle vara en nödvändig värvning för luleå. Luleå har många nya allsvenska spelare som inte har provat på den här nivån tidigare och där skulle Bartecko vara en perfekt vägvisare. För jag tror det finns rätt kunnande i Luleås nuvarande trupp men någon måste gå i bräschen och visa hur det går till.

// Larsson


Flyers ångar på

Philadelphia Flyers vann i natt den andra conference-finalen över Montreal med 3-0 och har nu 2-0 i matcher när serien nu tar sikte mot Montreal och Bell Centre. Känns som att Montreal måste vinna båda hemmamatcherna, Philadelphia verkar ruskigt bra på sin hemmais.

Chicago trivs på bortaplan, i natt tog man sin sjunde raka bortaseger i Stanley Cup slutspelet när man besegrade San Jose med 4-2. Chicago har nu 2-0 i matcher och kan stänga matchserien då det väntar två matcher i Chicago nu, tufft läge för San Jose.


// Berglund

JOAKIM LINDSTRÖM!!!!!!!!!!

Nu har Joakim Lindström skrivit på för Skellefteå AIK och de på 2 år. Lasse och HK har jobbat stenhårt på denna värvning och de har varit prio 1 för SAIK. De här är en toppspelare me elitserie mått mätt. Han gjorde 30 poäng i KHL förra året + var hans gäng ett bottengäng. Denna värvning är rikitgt bra, Jocke är dessutom från Skellfteå.

Sverige vann också, med 5-0 och man får möta Danmark i kvarten och slipper Ryssland i semin. Är oerhört imponerad av Sverige de spelar riktigt bra. Före VM trodde många på fiasko, men de har motbevisat alla inklusive mig. Ryssland lekte med Finland och vann med 5-0.

målskyttar: Pääjärvi x2 Hedman, Harju och Frerik Pettersson-

// Larsson


Jocke Lindström klar

Jocke Lindström har skrivit på för Skellefteå AIK. Enligt Lasse Johansson är han en vinnartyp som vill utvecklas och bli bättre, det säger Lasse till Norrans Hockeyblogg.


// Berglund

Tjeckien

Tjeckien vann idag mot Kanada, så löven är klara 4:a OVÄNTAT. Nu om vi vinner ikväll får vi möta Danmark i kvart, om vi förlorar får vi möta finland/ryssland. SÅ tre kronor vinn ikväll. Hoppas Ryssland vinner ikväll så får vi möta dee i en eventuellt final.

. Tyskland vann idag mot Slovakien, så Slovakien är ute med Norge.

// Larsson

Ny center till Luleå

Luleå Hockey har gjort klart med en ny center, det är den förre Almtunaspelaren Sebastian Eriksson (Länk) som skrivit på för ett år, detta bekräftar "Osten" idag (Länk). "Osten" meddelar även att man sagt upp kontraktet med Robin Andersson.

Christoffer Norgren är klar för Örebro. Norgren lämnar därmed Skellefteå AIK efter tre års tjänstgörning i klubben.



// Berglund


Sverige

Skön Sverige vinst igår som Berglund skrev. Komiskt att se dagstidingarna som först säger ut i kvarten och nu är det final som gäller.

Hemma på silly är det dött, Luleå har gjort klar med en kille från Björklöven Jonathan Possler. Han kommer ingå i j-20

Imorgon match Sverige-Schweiz om gruppsegern. Något tips? Jag tror på 3-2 Sverige.

//Larsson


Jonte till Kärpät

Jonathan Hedström har skrivit på för den finska toppklubben Kärpät. Tydligen så ska jonte sett riktigt pigg ut när han har varit och gjort olika slags tester för klubben, piggare än vad han varit på väldigt länge. Ska bli intressant att följa honom den kommande säsongen i SM-liga.


// Berglund

Bloggen 1år

Idag, den 17 Maj är det precis ett år sedan vi, Jonathan Berglund och Emil Larsson drog igång med dennna Hockeyblogg. Vi hoppas det har varit både rolig och intressant läsning. Vi vill tacka alla ni som följt oss detta år och hoppas att ni kommer forstätta att följa oss i forstsättningen.

Chicago vann igårkväll den första matchen i conference-finalen mot San jose med 2-1 och Philadelphia körde över Montreal med hela 6-0 i den första conference-finalen i öst. Flyers går som tåget men jag tror fortfarande på Montreal, dem har ju vänt matchserier förr om man säger så.


// Berglund


Härligt Sverige!

Sverige besegrade Kanada ikväll med 3-1 och har därmed skaffat sig ett riktigt bra utgångsläge till att vinna gruppen, på tisdag väntar sista matchen då man möter Schweiz. Sverige spelade ruskigt bra defensivt och målen gjordes av Johan Harju och Jonas Andersson X2.

En annan rolig grej var att Magnus Johansson fick priset "Guld Pucken" som Sveriges bästa Ishockeyspelare.
Priset delades ut av Expressens krönikör Magnus Nyström och jag tycker det är helt rät spelare som får priset.
Magnus är en riktigt stabil back som hela tiden spelar på en hög nivå, bara att gratulera.

Övriga resultat från idag:
Lettland-Norge 5-0
Frankrike-USA 0-4
Italien-Kazakstan 2-1
Danmark-Ryssland 1-6
Tyskland-Vitryssland 1-2 SD

Sitter just nu och tittar på första mötet mellan San Jose och Chicago där står det 1-1 när tredje perioden precis börjat.


// Berglund

Otroligt häftigt!

I natt drar det igång, Conference-finalerna i Stanley Cup. Montreal VS Phildelphia och San Jose VS Chicago. Kan gå hursomhelst i båda matchserierna men kommer ändå med ett tips här:

Montreal-Philadelphia 4-3
Kommentar:
Här blir det fullt krig i varenda match men på något sätt känns det som att Montreal är snäppet starkare mentalt. Philadelphia kommer från en sjuk matchserie mot Boston men jag tror ändå att Montreal kommer greja detta, och det grundar jag på en person, just det; Jaroslav Halak!

San Jose-Chicago 4-2
Kommentar:
Ett ungt och hungrigt Chicago som garanterat är sugna på att gå längre än conference-final, förra året åkte man ut mot Detroit i just denna runda. Tyvärr för deras del så tror jag San jose kommer bli för svåra för Blackhawks. San Jose har ett galet bra lag och jag tror inte Chicago tar mer än två matcher i den här matchserien.



// Berglund


Tufft-men inte omöjligt!

Ikväll möter Sverige-Kanada i sin andra match i Hockey-VMs mellangrupp. Och visst är det en tuff uppgift som väntar Tre Kronor, men jag tror inte det är omöjligt att vi kan få se en Sverigevinst ikväll. Men då måste ett par punkter vara uppfyllda och genomföras inte bara lite grann, utan fullt ut:

1. Jonas Gustavsson måste vakta kassen och stå på huvudet. Jacob Markström såg darrig ut mot Lettland och ska inte få spela ikväll.

2. Sverige måste spela snuskigt disciplinerat, speciellt i egen zon där det inte ska få finnas ett pass som inte går sarg ut.

3. Effektiviteten, nogrannhet i avsluten när vi väl får lägen, de måste sitta. Powerplay måste fungera!

4. Det fysiska spelet, fullfölj tacklingar och gör livet surt för Kanadensarna, de blir lätt griniga och då kan vi få med oss utvisningar.


Om Sveriges lag utgör dessa fyra punkter samtidigt som man spelar som man ska göra, dvs mycket passningar och olika anfallskombinationer, då tror jag att Tre Kronor kan stå som segrare ikväll. Kommer Sverige att slarva med någon eller några av dessa punkter, ja då finns det stor risk att det är Kanadas nationalsång vi kommer få lyssna på efter matchen. Matchstart 20:15.


Övriga matcher idag:

Lettland-Norge
Danmark-Ryssland
Tyskland-Vitryssland



// Berglund

Sverige!

Sverige vann igår matchen mott Lettland med 4-2. När drygt två minuter återstog spikade Tony Mårtensson slutresultatet, med ett riktigt tungt slagskott. Det målet kan ha stor betydelse, nu kanske det kan vända för Tony. På söndag spelar Sverige mot Kanda, vid vinst säkrar vi avancemang till kvartsfinal.

Ingen har väl missat att Ryssland har ett kanongäng. Nu ansluter två ''hyffsade spelare. Evgeni Malkin och Sergei Gonchar. De eliminerades av Montreal härom natten, väldigt överraskande.

Inatt slogg Philadelphia ut Boston när man vände ett 3-0 underläge i matcher, senast de hände var på 70 talet och det har abra hänt tre gånger i NHL:s historia.

Silly fronten är det dött, Emil Lundberg (förra säsongen Luleå) ryktas vara på väg till Södertälje även Leksand visar intresse.

Luleå har lite problem. Man ville värva Carl Söderberg men han blir kvar i Malmö som väntat. Deras plan B var Martin Chabada men han nobbade och jag undrar om Luleå har en plan C? Fast centrarpå marknaden är det inga brister på, däremot så får man betala för att vara med, speciellt i en första/andra center.

// Larsson

Danmark fortsätter att ösa på!

Danmark krossade Slovakien idag med hela 6-0, Danmark fortsätter att imponera i årets VM. Kanada krossade Norge med 12-1. Just nu möter Finland Vitryssland och där står det 0-0 i inledningen av den andra perioden.
Sverige leder med 3-1 mot Lettland i början av andra perioden efter att Magnus Pääjärvi-Svensson, Oliver Ekman-Larsson och Michael Nylander gjort Sveriges mål i den första perioden.


// Berglund

Chabada till SSK

Södertälje har gjort klart med Martin Chabada, tjecken har skrivit på ett två års kontrakt för klubben.
Martin gick inte med på kontraktförslaget han fick av Luleå och kort därefter vart han alltså klar för Södertälje.

Ska bli intressant att se honom i motståndarlaget kommande säsong när Södertälje gästar Coop Arena.


// Berglund

Mikael Backlund!

Mikael Backlund löser forwardskrisen i Tre Kronor! Han sitter nu på ett flyg till Tyskland och Mannheim, och han hoppas på spel redan ikväll, en positiv överraskning men har inte särskilt bra koll på honom om jag ska vara ärlig. Han var ju med i JVM 07 och 08 och de jag såg av honom var bra då. Mikael är född 1989 och har altenerat mellan NHL och AHL iår.


// Larsson

Jimmie Ericsson!

Igårdagens match mellan Sverige och Tjeckien skadades Skellefteå spelaren Jimmie Ericsson och nu har prognosen kommit. Det är en skada på inre ledbandet och han kommer vara borta i träning i 6 veckor. Tur att det är försäsong nu härnäst för Jimmie men väldigt tråkigt när de var hans första och kanske enda VM vem vet? Men nu gäller det att rehaba bra och sedan komma fullt frisk tills träningsmatcherna börjar i September.

Idag spelar Sverige mot Lettland en måste match, Sverige behöver 2 segrar för att inte behöva Ryssland redan i en kvartsfinal. Möter Finland och Slovakien alla dagar om året än Ryssland som inte ens gått på 30 % ändå kunnit få hem alla poäng.

// Larsson

Ingen Chabada i Luleå nästa år

Det blir ingen Martin Chabada i Luleås lag nästa säsong. Luleå har haft möten med Tjecken idag men Martin valde att tacka nej till "Ostens" kontraktförslag.

Sverige förlorade ikväll med 2-1 mot Tjeckien, en ganska händelsefattig match där Jonas Andersson, Nicklas Persson och Magnus Pääjärvi-Svensson var bäst i det svenska laget. Nu väntar den andra gruppspelsrundan som drar igång redan imorgon med match mot Lettland, matchstart 20:15.


// Berglund

Sverige-Tjeckien

Ingen har väl undgått att Sverige möter Tjeckien ikväll, men förutsättningarna är intressanta. Om Sverige vinner tar de med sig 6 poäng från gruppspelet,  Norge tar 3 poäng och Tjeckien 0. Om Tjeckien lyckas vinna ikväll tar alla lagen med sig 3 poäng, vilket är mycket sämre läge för Sverige. I andra gruppspelet möter man Kanada,Schweiz och Lettland. Kanda ch Schweiz kommer bli 2 stentuffa matcher, där Schweiz igår vann över Kanada med 4-1 men Kanada är alltid bra i mästerskap. Sen möter man också Lettland som bör vara en aptitretare inför ev kvartsfinal. 

Jag tror Sverige kniper 2 vinster mot Schweiz och Lettland och tar med sig 12 poäng som bör räcka till en 2:a plats minst. 





Får Sverige jubla ikväll?

// Larsson 

Flyers ger sig inte

Boston ledde med 3-0 i matcher, i natt vann Philadelphia med 2-1 och fixade därför fram en sjunde avgörande match, oerhört imponerande.

Lite mer från nattens match med Montreal, snacka att det är hockeykultur i den staden. Matchen spelades i Pittsburgh, men det var ändå fullsatt i Bell Centre där upp emot 20.000 fans hade valt att följa matchen via jumbotronen. Efteråt fick man se bilder från gator och torg i Montreal, och jag kan direkt säga; Sergelstorg efter ett VM-guld, släng er i väggen. Det var ett fruktansvärt ös på gatorna och när man såg bilderna från firandet så förstår man hur mycket hockeyn betyder i Montreal.

Nu väntar alltså segraren mellan Boston och Philadelphia i conference-final. Philadelphia har vunnit tre raka och jag tror att Flyers mäktar med en till match och slår ut Boston. Den sjunde matchen spelas natten mellan fredag och lördag.



// Berglund

Montreal har gjort det igen!

Först Washington och nu Pittsburgh, Montreal plockar storlag efter storlag i årets Stanley Cup. De sjunde och avgörande matchen slutade 5-2 till Canadiens.

Montreal rivstartade och ledde med 2-0 efter första perioden. I andra fortsatte man att ånga på och kunde gå ifrån till en 4-0 ledning. Pittsburgh kom dock tillbaka och kunde få in två puckar innan pausvilan. I tredje stormade Pittsburgh på men målen uteblev för pingvinerna. I stället kunde "Habs" kontra in 5-2 och avgöra matchen och tysta Mellon Arena. En stor orsak till Montreals framgång detta slutspel är målvakten Jaroslav Halak, som vanligt så stod han på huvudet och visade stundtals upp akrobatiska färdigheter.

För Montreal som slutade åtta i Eastern Conference så väntar nu conference-final mot antingen Boston eller Philadelphia, den matchen pågår i skrivande stund men den orkar jag inte se, nu blir det sängen och ladda batterierna till morgondagens VM.

God natt!

Halak, ännu en gång stor matchhjälte för sitt Montreal!



// Berglund


USA får kvala sig kvar

USA förlorade mot Finland ikväll med 3-2 och får därmed spela nedflyttningsgrupp för att hålla sig kvar i A-VM.
Schweiz slog Kanada med 4-1 och tog därmed hem gruppsegern i grupp B.

Övriga resultat:
Danmark-Tyskland 1-3
Italien-Lettland 2-5

Anmärkningsvärt är att Danmark tar sig vidare från gruppen med hela 5 poäng, länge sen sist Danmark tog sig vidare i ett Hockey-VM, om det ens har hänt någon gång.

I natt spelas den avgörande matchen mellan Montreal-Pittsburgh, det blir en härlig nattmangling! Tror att Montreal upprepar en ny skräll och vinner med 3-2.


// Berglund

Frankrike...

...kom på slutet men Sverige kunde hålla undan och vinna med 3-2. Linus Omark gjorde ett mål och ett assist och hans Övertårneåkollega Johan Harju gjorde ett mål. Sverige var stundtals bra men det var allt för ofta lojt och ofokuserat. Skärpning krävs!
Nu väntar Tjeckien på torsdag, ska bli en intressant match med tanke på att Tjeckien inte verkar vara så bra etfer att förlorat mot Norge tidigare idag ,dock så vann man med 5-2 mot Frankrike, som sagt, en intressant match som väntar.

När vi ändå är inne på intressanta matcher, imorgon är det stor ÖDESMATCH mellan USA-Finland, på bästa sändningstid, 20:15 på TV 6. Vinnarna säkrar vidare avancemang till det andra gruppspelet och förloraren får mest troligt spela nedflyttningsgrupp, beror också på hur det går mellan Tyskland-Danmark. Imorgon får vi svaret!

Luleåbacken Alexander Hellström är klar för Novosibirsk, han har skrivit på ett ettårskontrakt och blir blandannat lagkamrat med Stefan Liv.

Även Luleåspelaren Robin Lindqvist ryktas vara i princip klar för en KHL-klubb men han vill inte avslöja vilken eller vilka klubbar som han förhandlar med. Han vill heller inte avslöja om det rör sig om KHL, det kan alltså handla om andra ligor utomlands, men mycket talar för att det är KHL.



// Berglund


Skrällarna avlöser varandra

Ikväl skedde nyss en ny skräll, Norge besegrade Tjeckien med 3-2. Tjeckien pressade på rejält i slutet med en man mer men Norge lyckades hålla undan och vinna.

Årets VM måste ju gå till historien som "skrällarnas VM". Men är det då bara skrällar? Ja, visst är det oväntat det som händer nu i var och varannan match men det har nog också en kombination med att årets upplaga av Hockey-VM är så pass jämn, alla lag är ungefär lika bra, bortsett från Ryssland då som har lyckats få med ett antal stjärnor, men annars känns det som att alla kan slå alla, och det har vi fått se prov på. Inte nu de här nationerna av typen Italien, Kazakhstan och Frankrike. Jag menar länder som Norge och Danmark som har kommit upp och ställt till det rejält för sina motståndare och även vunnit de flesta av sina hitills spelade matcher, mycket imponerande, och även roligt att få ett sånt ovisst VM, som sagt, roligt med skrällar så länge det inte drabbar Sverige.

Ryssland besgrade ikväll Kazakhstan med 4-1, Ryssland gjorde det som krävdes men inte mer.

Philadelphia stretar på mot Boston i Stanley Cup, inatt vann Flyers med 4-0 och reducerade därmed till 3-2 i matcher.

Montreal besgrade Pittsburgh med 4-3 och fixade i och med det fram en avgörande match som spelas imorgon natt, den får man bara inte missa!

I natt kan Vancouver åka ur Stanley Cup, Chicago har 3-2 i matcher och kan alltså stänga matchserien i natt.

Inte länge kvar till nedsläpp nu mellan Sverige-Frankrike, ska bli intressant att se vart fransmännen står och hur lätt, eller svårt Sverige kommer få det ikväll. Som jag skrev tidigare, tror på 6-1 till Tre Kronor.



// Berglund

I natt är det kniven mot strupen...

...för Montreal och Phildadelphia som måste vinna sina matcher för att respektive matchserie fortfarande ska hållas vid liv. Vi kan alltså få fram den första conference-finalen, om Pittsburgh och Boston vinner i natt, men jag tror att vi kommer få vänta några dagar till på att få fram vilka två lag som spelar conference-final i östra conferencen. Pittsburgh har 3-2 i matcher mot Montreal men jag tror att vi kommer få en härlig sjunde avgörande match i den matchserien, alltså, Montreal vinner i natt om ni frågar mig.

Däremot så tror jag att det tar slut i natt för Philadelphia, Flyers har gjort en riktigt bra säsong men i natt vinner Boston och stänger därmed matchserien med 4-1 i matcher.

Kvällens/dagens Hockey-VM resultat:

Schweiz-Italien 3-0
Lettland-Kanada 1-6
USA-Danmark 1-2 SD
Tyskland-Finland 0-1


Kommentar efter dagens matcher: Finland tog en viktig men knapp seger mot Tyskland idag. USA är i ett mardömsläge inför sista omgången i Grupp D efter dagens förlust mot Danmark. USA måste ta poäng mot Finland i sista matchen på onsdag samtidigt som Danmark måste begra Tyskland. Det går även att både USA vinner sin match mot Finland och att Tyskland vinner mot Danmark, men Tyskland har två måls bättre målskillnad än USA så det känns snudd på omöjligt att USA ska slå Finland med två mål med tanke på vad man presterat hitills, visst Finland har inte alls imponerat heller men.. ÄH! blir bara massa spekulationer nu, på onsdag får vi svaret om utgången i Grupp D.
Kanada tog en stabil seger mot Lettland med 6-1. Bortsett från USA:s förlust mot Danmark så var det väl inte så ovänatade resultat, dock en hel del skrällar hitills, kul så länge det inte drabbar Tre Kronor.

Skrällarnas VM fortsätter imorgon och då är det dags för Sveriges andra match i turneringen, Frankrike står för motståndet och då hoppas vi verkligen inte på några skrällar. Tror på en klar Sverigevinst med 6-1.



// Berglund

Joakim Lindström!

Enligt hockeykanalen är Joakim Lindström nära en övergång till Skellefteå AIK. Jocke har varit AIK:S prio ett och om denna värvning går i hamn är de nog den ''spets'' vi saknat. Förra säsongen spelade han i Torped i Ryska ligan och gjorde där 30 poäng. Torped missade slutspel och de måste ses som väldigt bra. I flera år har han varit en önskespelare för alla Skellefteå AIK fans och tillsammans med Jimmie bör han kunna nå en 40 poäng. Vi ska dock poängtera att ingenting är påskrivet och under Silly kan MYCKET hända. Men det skulle vara en bra värvning. Efter det saknar vi bara en förstacenter och en bra back!

När jag skrev om artikeln med Lars Bergström hade jag inte all kött på benen och det beklagar jag. Jag är inte jätte insatt i Luleå verksamhet men det jag ville få fram är att ''Osten'' måste lyckas han kan inte bygga stmmar varje år.

Han ska dock inte ha skäll för alltihopa många andra som har bidragit till detta tränare och framförallt spelare. Osten kan ju inte spela utan han gör ett slagkraftigt lag. Däremot så är det konstigt att han inte ger unga chansen i elitserien, när Marcus Hurtig klev in förra säsongen så höll han definitivt elitserieklass. Och de är en spelare som accepterar att lira i en fjärdelina och gnugga på.

// Larsson

Två nya spelare till Luleås juniorsida

Norrbottens-Kurirens Hockeyblogg avslöjar idag att två nya spelare kommer att ansluta till Luleå Hockeys juniorverksamhet. Det är Gustav Possler, förra säsongen i Björklövens juniorverksamhet. Han representerade även Västerbotten i TV-Pucken där han gjorde 9 poäng på 8 matcher. Han är alltså endast 15 år och jag hoppas att han kommer trivas inom föreningen och att han kommer få en bra utveckling så att han inom kanske fem år är i A-laget.

Den andra spelaren är Gustavs kusin, Zebastian Possler. Han beskrivs som en powerforward och kommer att spela i J-20 laget. Zebastian är två år äldre än Gustav och det ska bli intressant att följa dessa två spelare kommande säsong.


// Berglund

Kärpät

Både Luleå och Skellefteå nobbade Jonathan Hedström men nu ser det ändå bra ut för Jonte. Kärpät är intresserade av hans tjänster och om han gör en bra säsong(för alla vet att han har lir i sig) kanske det blir ett race om hans aktier vem vet.

Vad har hänt med Linus Omark och Johan Harju, tycker de ser väldigt bleka ut och året i Ryssland ser ut att ha gjort dåligt på båda spelarna. Skulle inte tagit ut dessa två spelare är bara baserat på gamla meriter.

Synd att inte Jimmie fick göra mål igår när han felaktigt blev bortdömd målet i första perioden istället utvisades han. Ny match på tisdag mot Frankrike det ska inte annat än bli kross!! Färska Franska bröd, i Frankrikes lag finns en Skellefteå spelare och det är Bellemere.

// Larsson

En viktig kugge

Sverige leder just nu med 3-2 då det återstår tio minuter av den tredje perioden, Norge stretar på bra mot ett stundtals ofokuserat Sverige. Därför känns det riktigt skönt att det ikväll blivit klart att Jonathan Ericsson är klar för VM-truppen. En stabil pjäs som kommer tillföra mycket stabilitet i försvaret som i den här matchen känns ganska så ihåligt emellanåt.


// Berglund

Ikväll drar det igång på riktigt!

Ikväll är det dags för Tre Kronor att inleda årets Hockey-VM, Norge står för motståndet. Det kommer inte bli någon lätt match för Sverige, för skrällar har skett tidigare detta VM. Inte nog med Tysklands vinst mot USA i fredags, igår slog Danmark Finland med 4-1. Tror och hoppas att Sverige kommer vinna men det kommer nog inte bli några jättehöga siffror. Ska bli intressant att se hur Luleås nyförvärv som finns med i det norska laget, Lars Lökken Ötsli klarar sig på internationell nivå.

Detroit har spelat färdigt i Stanley Cup, förlust i natt med 2-1 innebär att San Jose nu är klara för conference-final, där väntar segraren mellan Chicago-Vancouver, där leder Chicago med 3-1 i matcher och nästa match i den matchserien spelas i natt, alltså natten mot måndag.

Pittsburgh vann med 2-1 över Montreal i natt och har därmed 3-2 i matcher. Såg matchen och i slutet öste Montreal på för fullt efter en kvittering och hade lägen, men Pittsburgh med Marc-André Fleury längst bak kunde hålla undan och ta en viktig seger.



// Berglund

Kanada vann

Kanada besegarde nyss Italien med 5-1. Senare ikväll så möts Schweiz-Lettland och Finland-Danmark. Kvällens/nattens höjdpunkt är ändå enligt mig Stanley Cup slutspelet, Montreal-Pittsburgh och San Jose-Detroit är nattens matcher. Mycket intressanta matcher, i matchserien mellan Pittsburgh och Montreal står det 2-2 och det lag som vinner nattens match skaffar sig matchboll inför fortsättningen av matchserien.

Detroit har återigen kniven på strupen i natt, 3-1 i matcher till Sharks som kan stänga matchserien i natt, men Detroit har visat tidigare detta slutspel att man är bra under press, känns som att det kan gå hursomhelst.

Nu blir det grillat käk, grillpremiär en vårkväll som denna.


// Berglund

Liv

Glömde skriva att Stefan Liv är klar för Ryssland och klubben han ska spela i är Sibir Novosibirisk. Kontraktet gäller på 1 år och man kan verkligen säga att Liv säkrat pensionen med ett kontrakt som är värt ca 5 miljoner svenska riksdaler. Inte dumt, om han misslyckades är det ett ganska bra klipp för Stefan att vara båsöppnare i 8 månader och kan få ut 5 miljoner.

// Larsson

Grattis Lasse!

Igår fick Hardy Nilsson priset som årets ''coach'' och de kan man inte säga är orättvist. Med små medel värvade han spelare med rätt karaktär som hade inristat laget före jaget och de bärde nästan hela vägen.

Men det delades ännu ett ledarpris och han gör ett fruktansvärt bra jobb utanför isen. De är Skellefteå AIK:s sportchef Lasse Johansson och vi på bloggen säger naturligtvis grattis grattis.
Med små medel har Lasse skapat ett slagkraftigt lag med två semifinaler och en fjärde plats iår, och de här priset är naturligtvis välförtjänt.

För tre år sedan presenterade Luleå den gamle guldcoachen Lars ''Osten'' Bergström som ny sprtochef. Han var väldigt ''hypad'' och skulle göra ett skapa ett nytt guldlag. Första året missade de slutspel andra året så kom Luleå 5:a men Frölunda gjorde processen kort när man vann med 4-1. Inför säsongen 09/10 värvade man i princip ny stomme men lyckades inte. Jag tycker det är dags för Lars att visa att han är en skicklig lagbyggare han har inte precis rosat marknaden.

Har det varit Lars fel eller Roger x2 eller var de x3?

// Larsson

Ivan Majesky!

Ivan Majesky hade jag nästan räknat bort från årets lagbygge, men sent i afton skrev han på ett kontrakt som sträcker sig över 2 år. Dock kan båda partnerna bryta efter första året så kontraktet är skrivet på 1+1. Ivan kommer vara en viktig kugge i defensiven kommande säsong då han var lagets bästa försvarare under slutspelet. Med sin erfarenhet och tyngd kommer han att kunna lära ut mycket nyttigt till våra juniorer! Nu saknar vi bara 1 back till kan det vara en PP back?

// Larsson

En jätteskräll!

Ja det var verkligen en jätteskräll som inledde årets Hockey-VM, Tyskland slog USA med 2-1 i sudden inför nästan 78000 åskådare. Vilket jubel då Tyskland avgjorde i förlängningen, årets VM har fått en perfekt start.

Imorgon spelas följande matcher:

Kanada-Italien visas på TV6 med start 16:00.

Schweiz-Lettland

Finland-Danmark



// Berglund

Detroit håller liv i matchserien

Detroit vann nattens fjärde conference-semifinal mot San Jose med hela 7-1 och håller därmed matchserien i liv, det står nu 3-1 i matcher till Sharks som som får en ny chans att stänga matchserien natten mot söndag då San Jose spelar hemma.

Montreal slog Pittsburgh i natt med 3-2 och där står det nu 2-2 i matchserien, nästa match där spelas också natten mellan lördag och söndag.

I natt spelas de två andra conference-semifinalerna där ställningen i matchserierna är följande:

Boston-Philadelphia 3-0
Vancouver-Chicago 1-2

Ikväll drar Hockey-VM igång, Tyskland-USA på utomhusarena, kan bli en riktigt rolig match.

Matchstart 20:15.


// Berglund

Markström har skrivit på...

...för Brynäs över nästa år, det innebär att Brynäs har tre målvakter nästa år: Niklas Svedberg, Mattias Modig och Jacob Markström. Men kontraktet som Markström skrivit på har tydligen en hel del scenarier inom sig, om han skulle åka över till NHL och sedan komma hem mitt under säsongen eller om han åker över och stannar, inget vanligt ettårskontrakt med andra ord.

I natt kan säsongen ta slut för Detroit i Stanley Cup, vinst för San Jose i nattens match innebär 4-0 i matcher och färdigspelat för svensklaget som inför den här säsongen varit i två raka Stanley Cup finaler, nu ser det ut att bli en hyfsat tidig semester för Detroitspelarna. Montreal möter Pittsburgh i natt, där sitter Pittsburgh i förarsätet med en 2-1 ledning i matchserien.


HV71 förstärker truppen inför nästa säsong, dessa spelare har skrivit på för Jönköpingsklubben: Mikko Louma, Jusso Hietanen och Kamil Piros.


// Berglund

Sverige vinst!

Sverige vann idag ''genrepet'' inför VM med HELA 10-3 mot Danmark som kommer medverka i VM. Jag såg sista perioden och de var en avslagen historia men några positiva saker hittade på dock. Jimmie  Ericsson stärkte sina Vm chanser efter gjort 2 mål och 1 assist, även David Rundblad gjorde en passningspoäng

I Luleå är det lite juniorkrig där det ryktas om spelarflykt. Kim Lilja har redan lämnat för Leksand han anses vara en av landets bästa i sin åldersgrupp. Spelare som Phillip Kemi och Daniel Mannberg ryktas också bort. En cirkus är det där dålig kommunikation och dålig självkänsla är med i bilden. Luleå Hockey måste ju ha en plan för alla dessa spelare samt att spelarna får ju inget gratis utan måste jobba för det.

Talanger som kommer upp nu som Jacob Markström , Adam Larsson och Magnus Pääjärvi-Svensson är killar med stora talanger men samtidigt har de inte fått någonting gratis. Alla spelarna måste jobba hårt och vilja bli BÄST man får inget uppdukat på bord. Alla (nästan) elitserieklubbarna har ungefär samma standard på juniorverksamheten och bara för att Skellefteå och Brynäs lyckas få fram många talanger betyder det inte att de är lättare att lyckas där i jämfört med Luleå man måste kämpa och visa att man SKA bli bäst i världen!

Men här måste också Luleå Hockey agera det kan ju inte vara ett bra kvitto när talanger vill lämna moderklubben? Ingen juniorverksamhet ingen elitserie verksamhet, så enkelt är det !!!!


// Larsson

Nu är det uppförsbacke...

...för Detroit som förlorade nattens match med 4-3 efter sudden, 3-0 i matcher till San Jose och det här försprånget tappar dem aldrig.

Pittsburgh gick upp till 2-1 i matcher när man besegrade Montreal i natt med 2-0. Ikväll spelar Sverige mot Danmark i en träningslandskamp inför VM som drar igång klockan 20:00, men den får kliva åt sidan för mig och Larsson eftersom vi har tänkt fara och se lite fotboll i form av Piteå IF-Umeå IK i Svenska Cupen för damer.


Trevlig kväll!



// Berglund

Måstematch för Red Wings i natt

Detroit möter San Jose i natt i Joe Louis Arena för den tredje conference-semifinalen lagen emellan. San Jose har 2-0 i matcher och det känns som en måstematch för Detroit, vinner man inte nattens match så tror jag inte att man kommer lyckas vända på matchserien, för Sharks tappar aldrig en 3-0 ledning, det händer bara inte.
Som sagt, nyckelmatch inatt för Detroit och dem har ju visat tidigare i slutspelet att dem är bäst när det gäller.

Den andra matchen som spelas i natt är Montreal-Pittsburgh och där är det så jämt som det kan bli, 1-1 i matcher inför nattens tredje match. Montreal har precis som Detroit hemmaplan i natt och nästa match och jag tror Pittsburgh kommer få slita ont i Bell Centre för att få med sig en vinst, Montreals fanatiska hemmapublik brukar ofta kunna göra matchen för motståndarna till en mardröm.

Hockey-VM närmar sig med stormsteg och på fredag drar det igång, på söndag spelar Sverige sin första match som bekannt, mot Norge. Trots att det inte alls är lika bra spelare med som i OS så är det något speciellt med Hockey-VM, det är ändå en hel del bra spelare med och det brukar också var en hel del unga talanger som får chansen att visa upp sig. Tyvärr så tycker jag inte att Sveriges trupp ser speciellt lovande ut, mer om det längre ner i inlägget.

Kanada har ju chansen i år att göra som Sverige gjorde 2006, vinna både OS och VM samma år. Sverige är hitills den enda nationen som lyckats med det och jag tror att vi kommer vara det efter detta VM också. Efter att ha suttit och tittat igenmom de flesta länders trupper så tror jag att guldet kommer hamna hos Ryssland. Ryssarna har den mest namnkunniga enligt mig och det kan tillkomma någon eller några spelare för några olika nationer allt eftersom beroende på hur Stanley Cup slutsepelt går i NHL men jag tror ändå att Ryssland kommer ta hem det.
Det räcker ju med att rabbla upp några spelare så förstår ni varför jag tror på Ryssland.

Alexander Ovechkin, Alexander Semin, Alexander Radulov, Ilya Kovalchuck, Dmitri Kalinin, m.fl.

Det vattnas i munnen bara man uttalar dessa namn, vilka hockeyspelare det är och jag ser inget land som kommer kunna matcha Ryssland i detta VM, och ändå är spelarna här ovanför bara ett litet axplock ur truppen, skulle kunna skriva en tre-fyra namn till, minst, som är ritkigt duktiga lirare. Men vi i Sverige vi kommer med Tony Mårtensson, Nicklas Persson och Niclas Bergfors m.fl.. Ingenting ont om de spelarna men snälla nån, de svenska spelarna kommer ju se ut som mosad Rysk kaviar då ryssarna kör över oss. Sverige har inte Ryssland i gruppen men om Sverige får möta dem i ett slutspel så lär det bli åka av, om nu Sverige tar sig dit.

Ja, visst kommer Sverige att ta sig vidare från gruppen och en kvartsfinal är väl inte en orealistisk målsättning, men semifinal känns avlägset. Det skulle i så fall vara om Detroit och Vancouver åkte ur Stanley Cup och skeppade över en hel drös med svenska spelare, vilket jag inte tror dem kommer göra om dem skulle åka ur.

Nej, det kan bli kvartsfinal men tyvärr inte nå längre för årets svenska trupp som känns som en tunnbrödmacka utan pålägg.


// Berglund


Back till Piteå

Piteå Hockey har gjort klart med ett nyförvärv inför kommande säsong. Det är David Berglund, förra året i Boden som har skrivit på ett år för Piteå. David är en stor kille med ett bra skott, så beskriver Piteå Hockeys sportchef Patric Jonsson sitt nyförvärv.

Ett helt klart intressant nyfövärv, David kommer med sina 94 kilo tillföra en hel del tyngd i Piteås försvar kommande säsong.



// Berglund

Wargtider!

Fredrik Warg har förlängt sitt kontrakt med Skellefteå med 1 år enligt norran. Fredrik var trögstartad men kom mer och mer under säsongen och under slutspelet lyckades han göra 5 mål och 2 assist på tolv matcher.  De här är med 99% klart för han var med när försäsongenträningen när började för Skellefteå AIK idag. Forwardstruppen börjar klarna upp mer och mer där nu bara 2 platser finns kvar att fylla. SAIK har 14 kontrakterade forwards men då kommer talangen Adam Petterson spela med J-20 i vinter. På backsidan finns 6 kontrakterade backar. 2 till ska in en av dom lär bli Niclas Burström och förhoppningsvis en back med bra spetskompetens som kan styra ett powerplay. En till back kan komma till SAIK om David Rundblad lämnar.

Lagbygget har en bra grundstomme men de spelarna med lite högre spetskompetens saknas ännu. De stora värvningarna görs nog efter VM då AHL slutspelet också avslutats.

Idag skrev Timrå IK kontrakt med Martin Röymark som spelat i Frölunda förra säsongen. Kontraktet är skrivet på 2 år .

 Luleå jagar den skicklige centern Calle Söderberg och enligt mrmadhawk måste Söderberg bestämma sig i veckan om han ska stanna i Malmö eller dra vidare norrut för han sitter med ett kontrakt med Malmö.

// Larsson

Intressant finne till SSK

Södertälje har värvat två spelare, Patrik Carlsson från Leksand, en forward som förra säsongen gjorde 34 poäng på 41 matcher. Det är dock den andra spelaren som jag tycker verkar mest intressant, en finländsk back vid namn Timo Seppänen som kommer närmast från KaIPa i finska ligan.

Södertälje hade en helt okej forwardsuppsättning förra säsongen men det var på backsidan som man hade problem, hade Södertälje haft bättre backar så tror jag inte att man skulle hamnat i kvalserien. Därför tror jag att Timo kommer bli en bra och viktig kugge i SSK:s försvar den kommande säsongen.

Så här beskrivs han på Eliteprospects: "En pucksäker back med en hyfsad skridskoåkning. Har rejäl potential att bli en riktigt bra back. Spelar med stort självförtroende, men ibland för blir det för stort och då kommer rejäla misstag. Spelar med små marginaler och hittar ibland på oväntade lösningar på problem. Har en ovana att hålla pucken lite för länge istället för att slå ett snabbt pass. Bra i spelet utan puck."

Som sagt, ingen färdigutvecklad back men han kan nog komma att utvecklas en hel del under sin tid i Elitserien och det är just därför jag tycker att han är en intressant spelare.

Lägger in en bild på han också, länge sedan det var en bild på bloggen så här får ni en:






Sverige slutade sist i LG Hockey Games trots dagens seger med 3-2 över Finland, Finland som vann turneringen.


// Berglund


Sedin målskytt i natt

Vancouver besegrade Chicago i natt med hela 5-1 och tog därmed ledningen i matchserien. Det blev också ett svenskmål i matchen och det kom från Henrik Sedins klubba som betydde 3-0 i början av andra perioden.

Ikväll och i natt spelas match två i matchserierna mellan Montreal-Pittsburgh och Detroit-San Jose, men innan dess så har vi ju Sverige-Finland som drar igång 15:30.

Tror tyvärr på förlust för Sverige idag med, Finland är för bra men man kan ju alltid hoppas.



// Berglund

Ryssarna för svåra

Sverige inledde riktigt bra idag mot Ryssland men när Ryssarna trampade igång så orkade inte Sverige stå emot och förlorade med 2-4. Sveriges mål gjordes av Oliver-Ekman Larsson och Johan Harju.

Finland fortsätter att imponera i denna turnering när man idag besegrade Tjeckien med 4-1. Sverige möter Finland imorgon och jag tror att Sverige kommer få det tufft med att slå de Finska "Lejonen" men pucken är rund och det är 0-0 då matchen börjar.

Boston tog ledningen i matchserien ikväll när man slog Philadelphia med 5-4 i sudden efter att Marc Savard avgjort. Senare i natt så spelas den första matchen i matchserien mellan Vancouver-Chicago.



// Berglund

Ett tag sedan...

Efter lite Valborgsfirande så laddar vi för Tre Kronor på 45 minuter. Sverige förlorade i torsdags över Tjeckien med 2-1 efter sd. Sverige spelade bra med det nya ''offensiva'' spelet väldigt intressant och se vars vi står nu när vi möter Ryssland idag.

Idag besegrade Finland Tjeckien med klara 4-1 och ser riktigt farliga ut. Imorgon är det Finnkampen och äntligen kan vi kanske spöa grannarna i ÖST.

Nattens NHL:

Pittsburgh-Montreal 6-3

Inatt spelar Boston mot Philadelphia och Vancouver mot Chicago

På Silly har det väl inte hänt sådär jätte mycket är ganska lugnt tills efter Vm där de största värvningarna bör komma.

// Larsson

RSS 2.0