Hockeyprofiler på grönt gräs!

I helgen är det en stor fotbollsfest i Piteå, det är som jag inte tror att någon har missat dags för Piteå Summer Games. Men redan på torsdag kväll så spelas det en välgörenhetsmatch på LF Arena mellan Radiolaget och en Piteå kombination.

I Radiolaget spelar blandannat hockeyspelarna Niklas Olausson, Karl Fabricius, Linus Omark och Niclas Wallin.

I Piteåkombinationen hittar vi följande hockeyprofiler/ föredetta hockeyprofiler: Tomas Holmström, Mattias Öhlund, Lars Lindgren, Mats Lavander, Roger Åkerström, Lars Hurtig, Roger Rönnberg (kommer stå i mål för Piteåkombinationen), Niklas Strandberg, Patrik Bergström, Mikael Aaro och Stefan Johansson.

Lagen består ju även av andra kändisar men eftersom detta är en hockeyblogg så skrive jag bara upp deltagarna som har en koppling till ishockeyn.

Så om du inte har något för dig på torsdagkväll så ta dig till LF Arena, det kommer bli en rolig syn för ögat!



// Berglund


Ejdepalm till Tyskland

Luleåbacken Johan Ejdepalm förlänger inte kontraktet med Luleå Hockey. Johan har skrivit på för EHC München i tyska andraligan, kontraktet är på ett år. Efter tre säsonger i Luleå lämnar nu alltså backen klubben.

Jag tycker det är rätt så skönt att Johan lämnar Luleå då han förra säsongen med pucken i egen zon mest var en fara för Luleås försvar.

Lycka till i Tyskland Johan!



// Berglund

David...

..Rundblad kommer inte spela för St Louis nästa säsong för inatt böt de bort rättigheterna till Ottawa mot 1:a valet inatt. Intressant Ottawa tror verkligen att Anders kommer göra ett kanon jobb med David. Nu vill jag bara se att Anders värvar en center, en första center.

// Larsson

Hemma

Är hemma igen efter en vecka utanför Sveriges gränser, har varit mycket resande för mig nu på slutet men nu är jag hemma och kommer vara det ett bra tag också. Så här under Fotbolls-VM känns hockeyn inte sådär jättehet, men vi håller självklart koll och skriver om det händer något av rang eller skrivvärde.

Precis som Larsson skrivit så kan det hända att bloggen kommer ner i vissa dalar under sommaren där det är lite sämre uppdatering, vi får se hur många inlägg det blir till helgen med tanke på att det är midsommar.

Några nyheter finns det dock att skriva om, Johan Garpenlöv blir ny Team Manager i Tre Kronor och kommer alltså att hjälpa Pär Mårts. Men den största, och roligaste nyheten denna morgon är att på nattens NHL-gala så utsågs Svenske Vancouverspelaren Henrik Sedin till NHL:s MVP, mest värdefulla spelare. Otroligt stort, då han knep utmärkelsen framför näsan på storstjärnorna Alexander Ovechckin och Sidney Crosby. Henrik blev därmed blott andra svensk att vinna priset och utmärkelsen som NHL:s mest värdefulla spelare, första svensk att vinna var Peter Forsberg som fick priset 2002/03. Henrik fick även ta emot ett till pris, Art Ross Trophy som vinnare av poängligan. Stort grattis till Henrik!

Ha en trevlig midsommar!


// Berglund


Varvat ner!

Som jag tidigare skrev är det sämre uppdatering nu på sommaren, i veckan har det dock inte hänt ett smack i princip. Inga övergångar eller Mario kempe är klar för Djurgården. Sedan precenterade Skellefteå ett minus resultat med 2,2 miljoner de hade dock budgeterat med 4 miljoner i förlust.

Luleå är på offensiv backjakt och center jakt inte de lättaste så här sent på silly men det finns fortfarande spelare tillgängliga. Skellefteå söker en första center med hög arbetsmoral som höjer sig i slutspel.

// Larsson

Hänt lite grejer!


Brynäs har gjort klart med en målvakt och de är Södertäljes förra Björn Bjurling.

Just Södertälje, de får även låna kvalhjälten Rick Helenius nästa år, han kommer tillhöra en av elitseriens bästa målvakter.

Jaroslav Hlinka kommer spela i Linköping även nästa år, ett glädjebesked då Mårtensson försvinner.

Kuriren i Norr skriver att Luleås ersättare för Johan Fransson kan vara den rutinerade finländaren Janni Niinima, tiddigare HV och därföre massor med NHL rutin. Janne har Lasse J haft på sin radar under många år men då har han valt andra klubbar.  Luleå är dock inte ensamna Kärpet hemma i Finland vill ha hem Janne och så lockar spel i Schweiz.

Luleå duktiga junior Marcus Hurtig kommer få ett try out kontrakt med Malmö, han åker ner till Skåne i juli och försöker kriga om en plats där.

Skellefteå tappade förra året sin duktiga junior Johan Alm till Frölundas organisation, nu så kommer han tillbaka bara efter 1 år. Där har han fått ett liknande kontrakt som Petter Granberg fått ett utvecklingskontrakt på 3 år. Tanken är nog att de ska spela i J 20 i vinter och så nästa år när mest troligt Adam, David och Tim försvinner ska dessa två herrar och Burström ta ordinarie tröjor. Bra planerat av Lasse och gillar helt klart dessa kontrakt.

// Larsson





Ni ser att det gått ner i varv under sommaren och de kommer de göra. Vi kommer ändå försöka uppdatera de största som händer.  Och givetvis allt som händer i Luleå och Skellefteå.

// Larsson

Dåligt!

Hej igen de var inte igår.

Har varit dålig uppdatering på bloggen och det ursäktar jag. Nu ska vi ta tag i de hära men de har igentligen inte hänt så mycket.

Modo har värvat sitt 12 nyförvärv och de är centern Byron Ritchie en 33 årig kanadensare som spelat i Rögle under lockouten.

Skellefeå är ute efter en center vid namn Mike Iggulden en väldigt spännande spelare. 191 cm lång och 97 kg tung kanadensare som är center. Enligt hans ( europa) agent Walter Olsson ska han vara en bra skridskoåkare för sin tyngd går rakt på mål och är inte rädd att stå där också. De låter som en dröm spelare för mig, de här är bara ett rykte och många andr spelare är ute efter honom. Förra året gjorde han 33 poäng i ryska ligan, och där före 66 i AHL.

Pekka Saravo kan vara ersättaren till Johan Fransson för Luleå Hockey. Han uttalar sig positivt för en återkomst i Norrbotten och för mig är det en fullgod erättare för Johan man tappar lite offensivt men de man tappar på offensiven tjänar man på defensiven för där är han betydligt rejälare.

// Larsson 

Åker...

...utomlands idag och kommer hem onsdag nästa vecka så det blir Larsson som kommer sköta bloggen under tiden jag är bortrest.

Det är otroligt lungt på silly season just nu, men idag kan man då konstatera att Brynäs får fortsätta jaga målvakter till kommande säsong. Sportbladet avslöjade idag att Henrik Karlsson nobbar Elitserien för spel i KHL och Dinamo Riga. Läs mer om det här.


// Berglund

Grattis Chicago!

Chicago vinner Stanley Cup, i natt avgjorde man genom att vina med 4-3 efter sudden. Patrick Kane avgjorde och fixade därmed Blackhawks första titel på 49 år. Marian Hossa fick äntligen lyfta bucklan, efter två raka finalförluster med Pittsburgh och Detroit så blev det nu tredje gången gilt för slovaken. Självklart roligt för svensken Niklas Hjalmarsson som blev 28:e svensk att vinna Stanley Cup, otroligt häftigt och roligt för Niklas.

Nu är hockeysäsongen över, även på andra sidan Atlanten. Nu blir det fortsatt koll på silly season, och sörj inte över att det inte kommer finnas någon sport på TV att titta på, för ni vet vad som drar igång imorgon, jus det- Fotbolls-VM!


// Berglund

Jag är tveksam - men förstår lagen

Fler och fler lag köper in sig i den nya Europaligan, den sjunde Juni sa Luleå ja, och idag har Malmö lämnat besked om att man köper in sig i ligan. Hitills är det Djurgården, Färjestad, Linköping, Frölunda, HV71, Malmö och Luleå som har köpt in sig i den nya ligan, detta är alltså lag från Sverige.
Jag som Luleåsupporter är ytterst tveksam till den nya ligan och Luleås idé att hoppa på tåget. Jag vill se klassiska svenska lag göra upp om SM-guldet.

Jag ser gärna att Europeiska lag möts och gör upp, men satsa då massvis med pengar på en sorts Champions Leauge-turnering likt fotbollen, också spelar lagen ändå i sina egna länders serier.

Samtidigt är det lite som de flesta påpekar, de lag som inte går med- vad händer med dom? Som ni säkert vet så är det tio svenska lag som får plats i den nya ligan, så är man inte ute i tid så riskerar man att missa tåget. 

Det är en svår ballansgång, ska man gå med och spela där för att sedan gå massa minus ekonomiskt pga att intresset saknas, komma tillbaka och vilja vara med i Elitserien igen men då inte få plats. Eller ska man gå med tidigt (som i Luleås fall och de andra klubbarna här ovan) för att inte riskera missa en plats i ligan med tanke på att det finns en risk för att svensk ishockey kommer dö ut, för den nya ligan är en stängd liga som vi pratar om.
En svår ballansgång, men är som sagt tveksam till idén men på något sätt förstår jag Luleå  och de övriga klubbarna som går med för att inte riskera att missa den, för vem vet, det kanske blir en jättesuccé, vilket jag dock har svårt att tro.

Det lär bli en hel del debatt om detta både under sommaren och under de kommande säsongerna. Fortsättning följer.



// Berglund


Nu är det klart, Robin till Ryssland

Det har varit en del rykten och spekulationer, men nu är det klart. Igår skrev Luleå Hockey-forwarden Robin Lindqvist på för den ryska klubben Molot-Prikamie Perm som huserar i ryska andraligan, kontraktet sträcker sig över 1+1 år.


// Berglund

Skönt besked

Luleåmålvakten Anders Nilsson meddelar ikväll att han inte kommer sticka till NY Islanders redan i år utan kommer stanna kontraktstiden ut, som är till och med kommande säsong.
- Jag tror det är bäst för min utveckling att stanna i elitserien, säger Luleåmålvakten.

Ett viktigt besked, hade kännts tufft att börja jaga en förstakeeper nu om han hade stuckit.


// Berglund

Bremberg!

Elitserien har tappat många profiler men här är en som kan komma att återvända. Fredrik Bremberg säger att han vill till elitserien och kommer nog spela där också i vinter. Men Djurgården är ett avsluta kapitel utan de kommer bli en annan klubb. Modo, Timrå och Södertälje är intresserade av hans tjänster. Vi kan då både räkna bort Skellefteå och Luleå. Dels för att Fredrik är alldeles för dyr, för båda dessa klubbar vill inte chansa med en värvning som ex Modo gjort i 2 år nu( titta hur det gått) och för att de inte är deras spelare både Skellefteå och Luleå bygger sina lag med starka hårt jobbande skridskoskickliga spelare kan väl inte säga att Bremberg är en sådan spelare. Inget snack om att Fredrik Bremberg är en spelare som man inte tackar nej åt de var inte många år sedan han gjorde över 55 poäng när DIF var ett bottenlag, så det finns mycket hockey i hans kropp.

De snackades om 3 tränare i Skellefteå men sådan blir inte fallet, X:et tänkte gå upp till a-laget men när han son Tim stannade blir han kvar i Jun laget. Jag tror att Lasse räknar med att Tim far nästa år och då vill de ta up Janne då. En bra framtidslösning där de har tänkt en trio med Forsberg, Klockare och X:et  men denna säsong blir det bara 2 tränare.

// Larsson

Björklöven får...

...börja om i Division 1 och därmed ser vi Sundsvall i HockeyAllsvenskan nästa år. Förbundet tog lång tid på sig innan man meddelade sitt beslut men nu är det alltså officiellt, nu är det bara för Sundsvall att börja bygga en trupp för kommande säsong, i landets näst högsta hockeyliga.


// Berglund

Chicago en match från titeln

Chicago vann i natt det femte mötet i finalserien mot Philadelphia med 7-4 och gick därmed upp till 3-2 i matcher. Nu kan man avgöra på bortaplan natten mellan onsdag och torsdag.

Chicago inledde riktgit bra och baksmällan från de två segrarna på hemmaplan verkade fortfarande sitta i hos Flyersspelarna som inte alls hängde med, det var därför inte alls orättvist att det var Chicago som ledde med 3-0 efter första perioden.

I den andra kom Philadelphia ut betydligt mer hungriga och den andra perioden blev betydligt mer jämn än den första, den andra perioden slutade 2-2 och Chicago hade alltså med sig en 5-2 ledning inför sista perioden, något man tyckte dem borde klara av att hålla.

Det gjorde man också, den tredje perioden slutade som den andra 2-2. Philadelphia försökte och försökte men Chicagos duktiga målvakt Antti Niemi och deras fruktansvärda effektivitet när man kom till lägen blev tungan på vågen, tillsammans med den första perioden då det i princip bara var ett lag på banan.


Målskyttar Chicago: Dustin Byfuglien X2, Brent Seabrook, Dave Bolland, Kris Versteeg, Patrick Kane, Patrick Sharp.

Målskyttar Philadelphia: Scott Hartnell, Kimmo Timmonen, James Van Riemsdyk, Simon Gagne.



// Berglund

En missräkning av Detroit

Ville Leinos Philadelphia har 2-2 i matcher i finalserien mot Chicago och i natt är det dags för den femte matchen, och det kan gå hur som helst. Men det var inte själva matchserien jag hade tänkt ängna detta inlägg åt, nej utan en speciell spelare i matchserien- Philadelphias finländare Ville Leino.

Han spelade förra säsongen i AHL och Detroit och även denna säsong inledde han i Red Wings färger, men efter 42 matcher hade Leino endast mäktat med 7 poäng, och då sa Detroitledningen ifrån. Man trejdade bort honom till Philadelphia Flyers mot nästan ingenting. Han tog knappt plats i Philadelphia i inledningen av slutspelet, och nu fullständigt öser han in poäng. Han har hitills gjort 16 poäng på 17 matcher i Stanley Cup och i finalserien har finnen varit glödhet i de senaste matcherna.

I Detroit sörjer man fortfarande över den totala missräkningen, men så är det ibland. Hos en del klubbar fungerar det inte för en del spelare. Dessutom fick Leino aldrig riktigt chansen i Detroit där han mest huserade i tredje och fjärdekedjan.

Så här i efterhand så är nog Leino rätt så nöjd med klubbbytet, medans Detroit nog sliter sitt hår över missbedömningen av Leinos kapacitet.





// Berglund


Piteå tappar bra back

Piteå Hockey tappar sin mycket poängstarke back Petter Lindberg till Division 1 konkurrenten Luleå Rebels. Ett bra nyförvärv för Rebels men ett tungt tapp för Piteå, Petter gjorde 23 poäng på 32 matcher förra säsongen i PHC.


// Berglund

Tim stannar!

Tim Erixon har blivit erbjuden ett NHL kontrakt men har valt att tacka nej, ett moget och våga beslut. Han kunde få sin dröm uppfylld men valde att tacka nej och kör ett år till i Skellefteå AIK, tacka för det. Han berättar för Norran att han vägt in olika faktorer så som utveckling chans till landslagsspel och så tror jag en sista chans för ett JVM lockar lite i hörnet.

Nu när Tim tackat nej får gärna David Rundblad göra samma sak, men nu om David sticker är det ingen panik, för 1 back går att ersätta men 2 blir genast jobbigare. Dessutom får vi ju en slant om Rundblad sticker men vi hoppas naturligtvis att han stannar.

Skellefteås nya tränare Anders Forsberg kommenterar nya avtalat och Tim och så här säger han:

Jag tycker att han tagit ett mycket moget beslut och det visar att det är en klok kille. Dessutom är det inte lätt att stå emot när NHL-klubbarna slår på stora trumman, det vet jag. Många har åkt över nu och jag tror att det beror på det nya avtalet mellan internationella förbundet och NHL. Det är många som är stressade. En del som åker över finns in te på världskartan att de tar en plats i NHL, säger han.

Precis som han säger att de nya avtalet är att klubbarna har råd att släppa talangerna tidigare, men det finns alltid en baksida. Alla som gått över är det inte många som tagit en plats.

Jag tror bara att dessa platser i nuläget i NHL:

Magnus Pääjärvi-Svensson

Jakob Markström

Mats Zuccarello Aasen

// Larsson

Finsk VM-back till Luleå!

Luleå Hockey har gjort klart med den finske backen Topi Jaakola, han mäter 186 cm och väger 89 kilo. Jaakola som spelade i Södertälje den gångna säsongen beskrivs som en defensiv allroundback och jag hoppas och tror inte att det är en ersättare för Fransson, men möjligtvis för Wallin. I och med denna värvning så talar det mesta för att Daniel Rahimi inte spelar i Luleå nästa säsong.

Detta känns som en mycket bra värvning, han verkar ligga bra till hos den finska förbundskaptenen då han blivit uttagen till VM två år i rad. Skönt med lite storlek bland alla 175 centimetersspelare. 

Sportbladet påstår att det är Fransson man ersätter med värvningen men jag har som jag skrev här ovanför svårt att tro det. Detta är ingen poängmaskin och jag skulle bli både förvånad och besviken om inte Luleå landar en till back, en med offensiva kvalitéer.


// Berglund

Flyers vinnare!

Efter två raka förluster för Philadelphia så vann de inatt med 4-3 och det var en MÅSTE vinst. Annars så var matchen grymt jämn och en väldigt välspelat match, men kändes som att Flyers tyngd avgjorde och deras fantastiska hemmapublik som manade fram laget från Pennsylvania. Skotten är ett bra riktmärke och de vann Flyers med 32 skott Chicago hade 27. Niemi har stått på huvudet två första matcherna nu kändes de som att han var mer mänsklig, men kul för matchserien om de kan till 7 matcher.

Han som avgjorde matcher var Claude Giroux efter ett pass av Mat Carle och de var i OT. Det återstog bara några minuter på tavlan så jag var nästan uppgiven att de skulle bli en lång lång natt, men vi fick tillslut ett avgörande i ''lagom'' nattetid.

Ny match på fredag natt, då är vi uppe igen för att se den fjärde matchen.

// Larsson

Tim Erixon

Skellefteås backklippa Tim Erixon kan var apå väg bort från Skellefteå AIK. Calgary vill ha över honom redan i år och Tim är osäker. Vi får allt vänta och se till den 14 juni då de 'r deadline för draftade spelare. De skulle vara ett tapp för Skellefteå rent ekonomiskt, för det går inte att hitta en ersättare till ett bättre pris så år det.

Anders Nilsosn målvakt i Luleå har fått ett kontrakt förslag från Islanders. Det skulle också vara ett tapp för Luleå och så fall måste köpa in en ny förstakeeper. För jag tror inte Raution pallar 55 matcher i elitserien.

// Larsson

Match 3

I natt är det dags för match nummer tre mellan Chicago och Philadelphia och det känns som att nattens match är oerhört viktig. Efter nattens match kan det antingen stå 3-0 eller 2-1 i matcher till Chicago. Vinner Chicago i natt så tror jag inte att Flyers orkar repa sig. Skulle Flyers däremot vinna i natt så är det liv i matchserien igen och dessutom har Flyers hemmamatch imorgon natt också, så det är inte alls avgjort än.

02:00 släpps pucken i match tre, väckarn är ställd!


// Berglund

Pääjärvi till Edmonton

Timrås Magnus Pääjärvi-Svensson har skrivit på för Edmonton Oilers, detta blev klart igår kväll. Pääjärvi har skrivit på ett treårigt rookie-kontrakt.


// Berglund

Jonas Fransson till Rögle

Rögle satsar mot en snabb återkomst till Elitserien, idag har man gjort klart med målvakten Jonas Fransson som blandannat spelat i Linköping och Hv71. En meriterad målvakt som tillsammans med Joel Gistedt kommer bilda målvaktsduo i Rögle den kommande säsongen. - Vi känner att vi fått allsvenskans starkaste målvaktsduo, säger sportchefen Roger Hansson till Sportexpressen.

När vi ändå är inne på namnet Fransson, precis som i Robin Lindqvists fall så gick den ryska klubben ut med att övergången var klar, men nu är det inte säkert att han far. Jag tror tyvärr dock att han kommer dra, KHL eller NHL vet jag inte.

Mer om detta kan ni läsa här.


// Berglund


Chicago vinnare i match två

Chicago tog i natt andra raka segern i Stanley Cup finalserien och kunde därmed utöka lednignen i matchserien till 2-0 i matcher efter att man besegrat Philadelphia med 2-1. Det stod länge 0-0, tills slutet av andra perioden då Marian Hossa kunde göra 1-0 för Blackhawks. 28 sekunder senare kunde Ben Eager göra 2-0 för Chicago med ett vackert handledsskott. I tredje perioden så reducerade Simon Gagne för Flyers, en vild kviteringsjakt inleddes sedan av Phildelphia men man lyckades inte överlista Chicagos målvakt Antti Niemi.

Nästa match spelas natten mot torsdag då matchserien drar till Philadelphia där det nu väntar två raka hemmamatcher för Flyers.


// Berglund

RSS 2.0