Nu har vi kommit fram till den 20 December och då tar vi på bloggen som sagt juluppehåll, men vi kommer alltså att vara tillbaka på bloggen den första Januari, lagomt till derbyt mellan Luleå-Skellefteå den andra Januari.

Tillsist vill vi på bloggen tacka er för det här året och önska er läsare en God jul och ett gott nytt hockeyår!

// Larsson&Berglund

Inför match två

Idag är det dags för den andra matchen i Channel One Cup, Sverige som förlorade premiärmatchen mot Ryssland möter Tjeckien idag. Ett Tjeckien som besegrade Finland med 2-1 efter sudden i sin första match. Det finns alla förutsättningar för en jämn match, men vi får hoppas på Sverigevinst.

I Dagens Expressen kan man läsa om vad dagens idrottsstjärnor tjänar, både i ishockeyns Elitserie och fotbollens Allsvenska, det är listor över alla spelare, så om du får lite tid över så är det bara att köpa dagens Expressen och gotta ner sig i siffrorna, går inte att läsa på nätet så jag har fått he mig iväg till ICA och köpa ett exemplar, men det var värt varenda meter, det kan jag lova er.

Ett stort grattis till New Jerseys målvakt Martin Brodeur som har slagit ännu ett rekord i NHL, efter fredagens vinst med 4-2 mot Ottawa så passerade han den gamle stormålvakten Patrick Roy i antalet flest spelade matcher på en säsong för NHL-målvakter. Brodeur är inne på sin sextonde säsong för New Jersey Devils och förra året slog han rekordet för flest segrar för en målvakt i NHL.

// Berglund

Förlust i öppningsmatchen

Det blev förlust för Tre Kronor i den första matchen av tre i turneringen Channel One Cup, Ryssland vann med 4-3. Jag kunde inte se matchen eftersom jag hade annat att stå i ikväll men efter den här intervjuven med Bengt-Åke Gustavsson så verkar det ha varit väldigt jämt. Nu väntar match på lördag mot Tjeckien och sedan avslutar man turneringen på söndag mot Finland, då får vi se om man kommer ta revansch på Finland efter 7-0 förlusten senast.

// Berglund

Dålig uppdatering

Jaa varit dålig uppdatering från min sida och ursäktar detta. Vi kommer att ha ett Juluppehåll den 20 december till den 1 januari där vi direkt börjar ladda upp till det STEKHETA derbyt mellan Luleå och Skellefteå. Lite ''sena'' uppdateringar. Johan Åkerman och Skellefteå var överrens om ett korttidskontrkat med 3 matcher under annandagarna men Lugano satte stopp för det. Skulle vara otroligt intressant om han spelade han är ju en LEGEND i Skellefteå sedan han spelat 7 säsonger där och mäktat med 200 p av 200 matcher i AS. Södertälje sparkar ''stjärnor'' som socialblaskan uttrycker det. Ryan Glenn och Stefan Pettersson får kicken av SSk vill väl inte säga det är stjärnor eller vad tycker ni? // Larsson

Channel One Cup

Ikväll drar landslagsturneringen Channel One Cup igång. Sverige med blandannat Jimmie Ericsson och Karl Fabricius i truppen möter Ryssland, en spännande match men tyvärr så tror jag att Ryssland blir för svåra och hemma i Moskva är man starka. SVT:s sändning startar 17.55.

Det går tungt för Henrik Lundqvist och hans New York Rangers i NHL. I natt förlorade man sin femte raka match och inte nog med det, det var derby mot Islanders och man förlorade med 2-1, Rangers har nu åtta förluster på sina nio senaste matcher, inte bra.

// Berglund

Skellefteå-Luleå i februari

Skellefteå möter Luleå i Kiruna den 23 februari, då det är OS-uppehåll så passar alltså lagen på att spela ett extra derby och få in lite pengar till Kiruna. Roligt!

Cam Abbott väljer att inte åka och spela med Kanada mellan jul och nyår utan stannar alltså i Luleå och missar därmed inte några matcher. Personligen så har jag hela tiden tyckt att Cam ska åka om axeln är okej, för att dra på sig landslagströjan är något otroligt stort som man inte tar ett beslut om över en natt. Men han valde att stanna i Luleå och det är självklart enormt stort gjort av honom, men som sagt, han har ju hjärta för Luleå, det har han visat ett flertal gånger.

Bröderna Abbotts kommer att lira tillsammans även mellan jul och nyår.

// Berglund

Drag i "Hockeykväll!"

Ja ikväll blir det verkligen fullt ös i säsongens sista avsnitt av SVT:s "Hockeykväll". Förbundskapten Bengt-Åke Gustavsson gästar studion och vi får se om det blir en ny het diskussion, ni minns väl debatten mellan Wikegård och "Bengan" i våras, den lär iallafall jag aldrig glömma. Dessutom så blir det ett långt repotage om Kanadas OS-lag och Steve Yzerman ger sin syn på varför man tagit ut de spelarna som man har gjort, och hur man har tänkt spela.
Dessutom så blir det en intervjuv med Henrik Lundqvist om hans form och hans tankar inför OS.

21.30 i SVT 2 drar det igång, missa inte det!

// Berglund

Luleå testar talang

Luleå Hockey har bjudit in den norska supertalangen Michael Haga för att träna med laget några dagar, Haga är en riktig poängmaskin som hitills har gjort 25 poäng på 6 matcher i Frisk Askers juniorlag.
Enligt Roger Kyrö så har han en bra blick för spelet och har bra teknik.

Här hittar ni mer information om honom.

// Berglund

Luleå är på tok för inneffektiva!

Det var fullt upp igår efter matchen så därför kommer det inte en matchrapport föräns nu.
Luleå var mycket bättre än Modo första tjugo minutrarna men det är Modo som med sex sekunder kvar av första perioden kan göra 0-1, inte rättvist.
Den andra perioden är lite jämnare men det är ändå Luleå som har det mesta av spelet och kan kvittera i spel 5 mot tre genom Mats Lavander. Inga mer mål i andra. Den tredje perioden blir en lång jakt på ett avgörande mål, Modo sticker upp då och då men sista sju minutrarna är det spel mot ett mål, men närmare än Jan Sandströms skott i ribban med 25 sekunder kvar kommer man inte, inte nog med det. I förlängningen så kan Modo avgöra matchen och vinna med 2-1, ett resultat som inte speglar matchbilden, men hockey är sällan rättvist.

Spelet finns där men det är de där lilla extra som saknas, synd. Nu är det juluppehåll och nästa match spelas den 26 december, då får vi se om Luleå tränat på att göra mål!

// Berglund

Abbotts till landslaget?

Fick precis reda på att Luleås vassaste anfallsvapen Cam och Chris Abbott kan komma att försvinna för Luleå under mellandagarna. Anledningen är att bröderna är aktuella för Kanadas landslag i landslagsturneringen Spengler Cup som spelas mellan jul och nyår, det skulle innebära att man missar tre matcher med Luleå, men Luleå har inte tänkt ge sig i den frågan, så här säger sportchefen Lars "osten" Bergström till Nsd:
- Vi har tre matcher då och vill inte tappa dem. Vi diskuterar saken internt.

Detta ska bli intressant att följa upp. På tal om intressant, imorgon så kommer Modo på besök, men för er som hade hoppats att få se foppa live så kan jag bara säga sorry, Peter har gått ut och sagt att han ska vila och ta nya tag efter julomstarten. Det är delade meningar om Forsberg, en del Luleåsupportrar blir jätte besvikna över beskedet eftersom man så gärna vill se foppa in action, den andra skaran, den som jag tillhör, jublar över beskedet, inget ont mot foppa men Modo blir betydligt sämre utan foppa och man vill ju vinna till varje pris. Jag kommer att vara på plats imorgon och det ska bli otroligt spännande att se om Luleå kan gå in i juluppehållet med en trepoängare i ryggen, i så fall behövs det en bättre start än mot Timrå sist.

Skellefteå möter Frölunda hemma imorgon, jag tror att Skellefteå som har haft det tungt på slutet kommer få det tufft, men vi får se hur det går. Allt detta händer alltså imorgon, men först så är det Idol-finalen ikväll, det får man inte missa!

Trevlig helg!

// Berglund

Luleå krigade till sig poäng

Luleå låg under med 0-3 hemma mot Timrå ikväll och allt såg kört ut, men skam den som ger sig.
I andra perioden så reducerade Chris Abbott på straff och i slutet av andra så kunde Mikael LIdhammar göra 2-3, det var match inför sista. I sista perioden så ser det inte ut att bli några poäng för Luleå men då det återstår sjutton sekuner av matchen så kvitterar Pär Arlbrandt för hemmalaget och Luleå kniper alltså en pinne.
Förlängningen blir mållös och det slutar 3-3 men tydligen så ska Luleå ha varit närmast ett seger mål.
Luleå spelade uselt i första perioden och det var en rättvis 0-3 ledning efter första tjugo.
I andra perioden så spelar Luleå som sagt upp sig och vinner skotten med förkrossande 17-3.
I den tredje perioden så vinner Luleå skotten med 14-2, det vittnar om att Luleå tog sig i kragen efter första perioden och spelade riktigt bra resten av matchen, vi får hoppas att man kan spela bra hela matchen på lördag då Modo kommer på besök.

Skellefteå förlorade med 3-2 borta mot Färjestad, ett resultat som man ändå måste säga är okej nere i kaffeburken. Skellefteå spelade upp sig ju längre matchen led och Jimmie Ericsson var nära att kvittera för gästerna med bara sekunder kvar men han hamnade i för dålig vinkel och det slutade alltså 3-2 till värmlänningarna. Skellefteå spelar sin sista match innan juluppehållet hemma mot Frölunda.

// Berglund

Vinnare

Berglund tar sin 1:a seger i tippningen tillsammans med Tobbe. De hade 4 rätt vardera.

Vi kommer att ha nästa tippning 28 december. Den tippningen kommer jag och Berglund vara borta så vi kommer att tippa redan den 26. Resultatet kommer att presenteras den 1 Januari

Vi säger GRATTIS GRATTIS till vinnarna.

// Larsson

Referat

Piteå Hockey spelade fantastisk hockey i två perioder och leder där med 4-1 och alla i hallen trodde väl att segerna var bärgad men icke sa Nicke. Hemmalaget drar på sig två onödiga utvisningar och ett tidigt 5 mot 3 i tredje perioden. Gästerna Asplöven lyckas göra både 4-2 och 4-3. Tjugo sekunder senare gör Asplöven 4-4 när Piteåspelarna verkar ha järnspett till klubbor och granit i skridskorna. Inom loppet av tre minuter har Happarandalaget vänt på steken. Två minuter senare gör Asplöven 4-5 och har stått för en osanolik vändning. Dock så gör ''Stralla'' 5-5 och efter hans mål vaknar Piteå igen och radar upp målchanser men när alla trodde att Piteå skulle ta ledningen  kontrar bortalaget in 6-5 och när två sekunder återstår gör Johan Ceder 7-5

Piteå spelade underbar hockey i två perioder och allt var frid och fröjd sen i sista akten slappnar hemmalagets spelare av och Asplöven som såg ut som tunna höstlöv såg ut som ett Allsvenskgäng. Man kan alltså inte slapna av i två minuter det straffar sig i en närkampssport som hockey.

Målskyttar för PHC: Fredrik Edlund, David Pettersson, Niklas Strandberg, Simon Bergner och Niklas Westerlund

// Larsson

Tippning

Då var det dags för sista tippningen innan elitserien tar juluppehåll.

Djurgården-Rögle 1

Här är den rätta raden så kopiera om ni vill;)

Berglunds tips

Färjestad-Skellefteå x
Luleå-Timrå x
Modo-Frölunda 2
Brynäs-Hv71 2

Det var våra tips, kom in med era innan 19.00 torsdag.

På plats

Jag och Berglund kommer att vara på plats i LF arena när Piteå Hockey tar emot Asplöven. Ett toppmöte som kan sluta hur som helst, lagen har en seger vardera på hemmaplan mot varandra. Ska bli intressant att se hur PHC förstalina klarar sig mot kvalificerat motstånd. Ett referat kommer att komma senare ikväll mellan 22.00-23.00.

//Larsson

Frölunda knep extrapoängen

Luleå knep en poäng i kvällens match borta mot Frölunda, Frölunda vann med 3-2 efter sudden. Luleå inledde riktigt bra och kunde ta ledningen med 0-1 redan efter 1.01 då Johan Fransson krutade in pucken från offensiva blå. Frölunda var inte med från början och Ulf Dahlén tog tidigt time out och det blev inga fler mål i första perioden. Den andra perioden var mållös fram tills att det återstod 1.03 av perioden då Thomas Raffl kan göra 0-2 för Luleå.
I den tredje perioden så kommer Frölunda ikapp, först så reducerade man genom Philip Larsen och  sedan kvitterade Christian Bäckman 12.17 in i tredje. Luleå som varit bättre i de två första perioderna kommer ut i tredje och ska försvara sin ledning och det tillsammans med på tok för mycket utvisningar straffar sig direkt och man förlorar skotten med 11-3. Totalt så vinner Frölunda skotten med 23-21. I Förlängningen så avgör Frölundas Mathis Olimb med 39 sekunder in i förlängningen.

En poäng på bortaplan är inte så tråkigt men när man leder med 0-2 inför sista så känns det ändå surt att förlora i sudden, men det är inget att göra åt, ny match på torsdag då gnällspiken Challe Berglund och hans Timrå besöker Coop Arena.

Här är kvällens resultat:

Frölunda-Luleå 3-2 SD
Hv71-Modo 1-4
Linköping-Färjestad 5-2

// Berglund

Cam spelar ikväll

Cam Abbott som har haft en del skadebekymmer den senaste tiden spelar ikväll då Luleå gästar Göteborg för bortamatch mot Frölunda. Däremot så saknas Jonathan Hedström: blödning i höften , Pierre Johnsson: axeln och Niklas Olausson som har ryggproblem. Luleå har haft det lätt i Göteborg den senaste tiden och jag tror att man är rejält revanschsugna sedan de två hemmaförlusterna, Luleå vinner med 2-5.

Hellström

Lindqvist får chansen i andrafemman, dags för han att visa vad han går för nu.

// Berglund

Djurgården fortsätter att vara effektivt

I lördags så besegrade man Luleå borta med 2-4 efter att ha förlorat skotten med 38-19, ikväll så gästade Djurgården Skellefteå och även ikväll så visade man ett efektivt anfallsspel. Djurgården van matchen med 0-3 men Skellefteå vann skotten med 33-27. Det var speciellt i den andra perioden som Djurgården visade upp sitt effektiva anfallsspel, Skellefteå vann skotten med 16-8 men Djurgården perioden med 0-2.

Djurården återvänder hem till Stockholm med full pott från bortaturneén i norr, imponerande.

// Berglund

Sista veckan

Det återstår tre matcher innan julledigt. Skellefteå har två hemma matcher mot Djurgården respektive Frölnda och en svår borta match mot Färjestad. Efter en mindre lyckas turné borde Västerbottens stolthet sikta på 6 poäng så de kan behålla sin finfina 4:e plats innan vi tar lite julledigt.

Nästa vecka spelas en till Europa turnering där en spelar i Skellefteå och Luleå finns. Jimmie Ericsson och Karl Fabricius. Skulle tycka att man borde prova Mats Lavander i en turnering istället för att jämnt gneta på med Christian Berglund och Niklas Nordgren och att Skellefteå Andreas Hadelöv borde få en andra chans. Det är mycket han förtjänst att AIK ligger på en 4 plats.

Imorgon möter  Luleå Hockey Frölunda Indians en vanligtsvis svårmatch men Luleå har haft det lätt i Göteborg och Frölunda är inte i bra slag. Tror Luleå vinner där med 3-2.

//Larsson

Mats syn på det hela

Skickade för ett tag sedan iväg ett sms till Mats Lavander där jag frågade varför man har så förtvivlat svårt att göra mål, jag skrev också att det känns tragiskt att förlora mot ett skitlag som Djurgården när man har dubbelt så många bra lägen motför vad Djurgården hade. Fick precis svar och enligt honom så handlade det bara om en sak, skjuta mer och massor med trafik framför, han sa också att ibland så är det matcher då puckarna inte är på ens sida, så kan det vara. Han avslutade med att lova att vändningen kommer nästa match, vi får hoppas att han har rätt, för inte vill man tillbringa en jul under slutspelssträcket.

Riktar en stor eloge till Mats Lavander som tar sig tid och ork att svara på fansens sms trots att man har förlorat för mindre än 24 timmar sen. Grymt bra!

// Berglund

Luleå förlorade

Det blev förlust för Luleå med 2-4 hemma mot Djurgården efter att man tagit ledningen med 1-0 genom Chris Abbott. Djurgården vände dock på matchen till 1-4 och i tredje så kunde Anders Burström reducera till 2-4 efter en konstig sargstuds. Men närmare än så kommer man inte, Luleå har förtvivlat svårt att göra mål på alla lägen man radar upp under matchen. Luleå blandar och ger väldigt mycket i den här matchen. Första perioden spelar man okej, i andra så dominerar man fullständigt första två minutrarna och första gången Djurgården tar sig ur zon så blir det mål. Det var mycket tillfälligheter och Luleås spel kommer i perioder och stundtals är man inte bra.

Djurgården är ett bra lag så det är inte fy skam att man förlorar, men visst kan man räkna med mer än noll poäng på två raka hemmamatcher.

Jag måste avslutningsvis få rikta lite kritik till dagens domare, Christer Lärking. Varför tillåter man honom att döma ishockey! Luleå förlorar inte på grund av honom, de är inte det jag säger, men han är inte bra, nog för att det inte var någon nyhet.

// Berglund

På plats

Idag är jag på plats i Coop Arena då Luleå möter Djurgården. Det kommer inte bli någon lätt match för Djurgården är inget dåligt lag, det har man visat hitills, tror dock på en knapp Luleåvinst med 3-2.
Det brukar bli tuffa matcher inte bara i målprotokollet utan också i det fysiska spelet mellan Luleå och Djurgården, här kommer ett klipp från en match mot Djurgården från 2001, vi får se om Abbotts kan ställa till med något liknande idag, hoppas inte det.

Skellefteå möter Linköping ikväll, det blir intressant att se om Skellefteå kan få stopp på Hlavac och Hlinka, det fick inte Luleå i torsdags.

// Berglund

Kryss i fyra matcher

Kvällens omgång slutade med fyra kryssmatcher och det ställde till det rejält för mig själv och övriga deltagare i tipstävlingen och de med flest rätt ikväll var Danne och Håkan som med två rätt vardera får dela på segern, vi säger grattis grattis. Då vinnarna har två rätt så vittnar de om att det var en omgång med en hel del matcher som slutade på samma sätt, just att fyra matcher slutade med kryss. Det var bara Luleås och Skellefteås match som var slut efter full tid.

Luleå förlorade med 2-3 hemma efter att enligt rapporter från pastorn som var på plats ha spelat väldigt bra, speciellt i första perioden då man tidigt tog ledningen med 1-0. Linköping vände dock på matchen och en reducering av Emil Lundberg med sjutton sekunder kvar gav inte mer än ett mål i målskillnaden.
Ny match redan nu på lördag då Djurgården kommer upp på besök, då kommer jag att vara på plats och hoppas få se ett revanschsuget Luleå som kommer skicka hem 08-orna från fjollträsk med 0 poäng.

Skellefteå åkte på ett rejält bottennapp borta mot Brynäs, man förlorade med 6-0 och därmed så bröts deras svit på nio raka matcher med poäng. Vi får seom man påbörjar en ny på lördag då man möter Linköping borta, en match som sänds på Canalplus.

// Berglund

Piteå körde över Lycksele!

Det vart aldrig spännande ikväll då Piteå tog emot Lycksele, klasskillnaden var stor och segersiffrorna skrevs till 9-1. Piteå spelade bra men mot det spel som Lycksele visade upp ikväll så behöver man inte vara bra för att vinna. Lycksele var inte bra men samtidigt så gör Piteå det bra som håller uppe tempot och fortsätter att trumma på och utan Lyckseles duktiga målvakt Jimmy Lundberg så kunde siffrorna blivit betydligt större.

// Berglund

Nytt system

Från och med i veckan för vi in ett nytt system. Under samma inlägg kommer bådas tippningar att finnas. Och ni kommenterar här under så får vi allas tipps här under. Blir lättare för oss och för er.