Lindqvist till Timrå

Den förre Luleåspelaren Robin Lindqvist som har problem med sitt arbetsvisum i Ryssland kommer hem till Sverige för att inleda säsongen i Timrå och det kan mycket väl hända att han stannar i Timrå säsongen ut.

Timrå har en tunn trupp för tillfället och detta är en mycket bra lösning, tidigare idag blev även Andreas Valdix klar för Sundsvallslaget.


// Berglund


Förlust mot SSK

Luleå förlorade dagens träningsmatch mot Södertälje med 3-0, vet inte vad som hände eller hur det såg ut men en gissning är väl att två matcher på två dagar var för tufft för Luleå.

Har inte mycket att komma med från denna match, nu är det bara ladda till på torsdag då det är dags för det andra försäsongsderbyt, denna gång i Skellefteå Kraft Arena.


// Berglund

Luleå besegrade AIK

Luleå slår AIK i dagens träningsmatch med 4-2. Har suttit och följt matchen via Twitter på en AIK-sida och enligt AIK-Twittern så ska AIK ha varit bättre i första perioden och rättvist haft ledningen med 2-1 efter första tjugo.
Joonas Vhiko gjorde Luleås reducering till 2-1 precis i slutet av första perioden.

I andra perioden så kom Luleå ut som ett nytt lag och på bara ett par minuter så vände man på steken, från underläge med 2-1 till ledning med 2-3 efter mål av Pär Arlbrandt och Simon Hjalmarsson. Luleå vann även skotten i andra perioden med övertygande 15-6.

I tredje perioden fortsatte Luleå att vara det bättre laget där man åkte skridskor och fick med sig en hel del utvisningar. Enligt AIK-Twittern så ska Luleås powerplay ha sett riktigt bra ut, veckans slipning av just powerplay och även boxplay verkar ha gett resultat med andra ord. I slutet plockade AIK-coachen Roger Melin ut målvakten och satsade allt på ett kort utan resultat. Istället kunde Simon Hjalmarsson göra sitt andra mål för kvällen och fastställa slutresultatet till 4-2 i tom kasse. 

Viktor Fasth i AIK-kassen ska ha storspelat i andra och tredje perioden då han tydligen höll nere siffrorna. Anders Nilsson ska också ha varit riktigt bra, speciellt i första perioden och i slutet av matchen då han hade ganska mycket att göra.

Luleå vinner skotten totalt med 39-26.

Skönt med en seger, var ett tag sen. Ny match redan imorgon då Södertälje står för motståndet.



// Berglund

Skellefteås första förlust

Ikväll kom första förlusten på försäsongen för Skellefteå AIK efter att man förlorat med 3-1. Enligt Norran så var det inte orättvist att Västerås vann, Skellefteå gjorde en dålig match i kombination med att Västerås gjorde en bra. Den som stod för Skellefteås mål var Adam Pettersson.


// Berglund

Skellefteå fortsätter vinna...

...på försäsongen, ikväll slog man Södertälje med 6-3 efter att Skellefteå gått från 3-3 till 6-3 i sista perioden. Målskyttar för Skellefteå blev Mikko Lehtonen, Yared Hagos, Joakim Lindström Jimmie Ericsson, Erik Forsell och Pierre Edouard-Bellemare.

Har varit upptagen hela kvällen så det är därför det har dröjt med ett inlägg efter matchen ikväll. Skellefteå fortsätter sin bortaturné med match mot Västerås imorgon. Luleå spelar sin nästa träningsmatch borta mot AIK den 28/8, på lördag alltså.


// Berglund

Hockeybuss från Piteå även i vinter

Det har varit en del oklarheter och många har varit osäkra på om det kommer gå hockeybussar i vinter så jag skickade iväg ett mail till Norbergsbuss igår och fick svar imorse.

-Det kommer gå Hockeybussar till Luleå även i vinter. Vi lägger ut info på vår hemsida då alla detaljer är klara.

Ett lugnande besked, tycker det är riktigt bra av Norbergsbuss att köra buss från Piteå upp till Luleå Hockeys hemmamatcher. Det är trevligt, smidigt och enkelt, dessutom så är det inte alls farligt dyrt att åka med.


// Berglund

 


I det stora hela positivt

Luleå förlorar mot Skellefteå med 2-3 i en händelserik match. Ikväll var det första gången jag såg årets upplaga av Luleå Hockey live och jag måste ändå säga att jag är positivt överraskad. Visst finns det grejer att jobba med, men vi är bara i augusti än.

Matchen var väldigt jämn och det var högt tempo. De 4631 personerna som hade sökt sig till Coop Arena denna kväll fick se en ganska tät men hyfsat snäll första period. I period två började det hända betydligt mer grejer och stundtals så var det riktigt grisigt ute på planen. Skellefteå kunde gå ifrån till en 0-2 ledning genom mål av först Melker Karlsson, en styrning framför kassen och sedan Fredrik Warg. Då kändes det hopplöst. Luleå kom dock in i matchen igen och när Simon Hjalmarsson kunde reducera för hemmalaget så tände matchen till rejält. I tredje perioden så kom efter ett tag 1-3 genom David Runblad. Det dröjde dock inte länge innan Luleå återigen reducerat till 2-3 genom Sebastian Meijer. I slutet pressade Luleå på rejält mot Joacim Ericsson i Skellefteåkassen och Pavel Skrbek fick agera målvakt då Arlbrandt helt ren i slottet var centimetrar från att kvittera.

Matchen slutar alltså med bortavinst och därmed tar Skellefteå hem Umeå Hockeyfestival. Grattis!

Bäst i Skellefteå var utan tvekan det senaste nyförvärvet Mikko Lehtonen, han kommer tillföra otroligt mycket denna säsong.

Några utrops-och frågetecken ikväll i Luleå:

Utropstecken:

*Kim Karlsson: Var skeptisk till denna värvning men man kan inte annat än älska denna lirare. Man får vibbar till Linus Omark, avig, oblyg och en enorm fräckhet. Hela den kedjan med Meijer och Enterfeldt var riktigt bra ikväll och skapade några långa anfall. Ohotat bästa kedjan i hemmalaget.

*Anders Nilson: Trots att han släpper lite ovanligt mycke returer ikväll så hamnar han under utropstecken. Han gör ett par riktigt högklassiga räddningar och visar att han kommer vara förstamålvakt i vinter.

* En till som förtjänar en plats under utropstecken är nyförvärvet och målskytten för kvällen Simon Hjalmarsson, riktigt bra, ser framemot att följa hans säsong i Luleå.

Frågetecken:

* Elias Fälth känns inte helt okej. Han dominerade i Almtuna förra året men känns inte alls lika hemma i Elitserietempo, dessutom så var detta bara en träningsmatch. Förhoppningsvis kommer han hinna spela in sig mer och mer i Elitserietempot för ikväll hade han svårt att hänga med ibland.

* Thomas Raffl hade verkligen inte någon lyckad kväll, ingen kontroll på armar och ben och var inte alls vän med pucken. En sak kan dock Österrikaren, och det är att tacklas vilket Skellefteåspelarna fick känna på under matchen ett par gånger.


// Berglund


Lehtonen spelar ikväll

Skellefteås nyförvärv Mikko Lehtonen spelar ikväll i träningsmatchen borta mot Luleå.  -Jag har förstått att de här matcherna är lite som Sverige mot Finland, säger Lehtonen till Västerbottens Folkblad.

Läs hela artikeln här.



// Berglund


Läget i lagen inför imorgon

Imorgon vankas det träningsmatch mellan Luleå-Skellefteå i Coop Arena och så här är läget i lagen.

I hemmalaget så testar man en ny förstakedja bestående av Chris Abbott, Joonas Vhiko och Thomas Raffl. Tycker det är rätt att ge Raffl chansen, han har en enorm fysik och tyngd som kan passa bra in med Abbott och Vhiko, dessutom så kan man inte klaga på Österrikarens skott heller. I Luleå saknas Cam Abbott som måste vila några dagar till, Lars Lökken Östli (knä) och Topi Jaakola (hjärnskakning). Junioren Philip Kemi går in i backpar tillsammans med Fredrik Styrman istället för Jaakola.

I gästerna från Västerbotten så kommer Mikko Lehtonen att spela om papprena om licensen från Finland hinner komma och bli klara i tid. Om Mikko spelar så kommer han förmodligen bilda kedja med Yared Hagos och Fredrik Warg. Jocke Eriksson ska vakta kassen. -Det kan jag nästan lova, säger tränaren Anders Forsberg till Norran.
De som inte spelar är Christian Söderström och Martin Lundberg, samt Anders Söderberg som är knäskadad.


// Berglund

Niinimaa är på plats

Imorse kom ett pressmeddelande från Luleå Hockey:

Janne Niinimaa har kommit till Luleå för att vara med på lagfotograferingen och för att vara med på eftermiddagens träning med laget kl 15.00 i C-hallen.

Och när den träningen är genomförd så kommer Janne att finnas tillgänglig för intervjuer med media. Innan dess har han ett fullspäckat schema.

Äntligen får vi veta lite mer exakt vad det är som gäller. Men det finns fortfarande en del oklarheter kring Janne, om hurvida han kommer delta i träningsmatcherna här framöver m.m.

Förhoppningsvis får vi svar på det i eftermiddag.



// Berglund

Pinsamt Luleå!

Luleå blir nollade av Björklöven, 2-0 till Umeågänget som verkar ha en ruskig krigarmoral i laget. Visst, det är bara en träningsmatch och det är ett bra tag tills det är premiärdags i Elitserien men det ser aldrig bra ut att bli nollade av ett Division 1-lag. Nåja, nya tag på fredag då Skellefteå gästar Coop Arena.

Skellefteå besegrade Modo ikväll med 4-3, en match där Skellefteå enligt Norran var trögstartat men sedan kom igång och malde ner Modo som ändå skapade chanser och var nära en kvittering i slutet. Målen gjordes av Fredrik Lindgren, Christian Söderström, Pierre Edouard-Bellemare och Petr Tenkrat.


// Berglund

Läget inför kvällen

Enligt Kuriren så skulle Pierre Johnsson finnas med på isen ikväll men på Luleå Hockeys hemsida så kan man läsa att han vilar och istället kliver Fredrik Styrman in i första backparet tillsammans med Robin Jonsson.

Skellefteås Anders Söderberg drog på sig en lindrig knäskada på dagens träning och kommer inte finnas med på isen ikväll mot Modo. -Det är svårt att veta hur länge han blir borta men vi bedömer att han är spelbar till premiären, säger lagets läkare Karin Granberg.


// Berglund

Läget inför morgondagen

Cam Abbott drog på sig en ljumskskada (sträckning) i matchen mot Modo och lirar inte mot Björklöven imorgon, det är även osäkert om han finns med på isen mot Skellefteå på fredag. Anders Burström tar hans plats i förstafemman.

David Rautio gick idag på is efter sin armskada men behöver tid på sig innan han kan spela match. Därför följer Joel Lassinantti med till Umeå imorgon, Anders Nilsson fortsätter dock i kassen. Pierre Johnsson fick känningar i en axel igår men det var inget allvarligt och den tuffa backen finns med på isen imorgonkväll. 

Laget mot Löven:

Målvakt
31. Anders Nilsson
1. Joel Lassinantti

Förstafemman
2. Pierre Johnsson
39. Robin Jonsson
21. Anders Burström
29. Chris Abbott
20. Joonas Vihko

Andrafemman
33. Elias Fälth
7. Jan Sandström
13. Sebastian Meijer
9. Sebastian Enterfeldt
19. Kim Karlsson

Tredjefemman
37. Lars Lökken Östli
3. Topi Jakola
40. Pär Arlbrandt
16. Niklas Olausson
11. Simon Hjalmarsson

Fjärdefemman
15. Fredrik Styrman (extraback)
41. Thomas Raffl
26. Mats Lavander
23. Karl Fabricius


Skellefteå möter Modo imorgon och lagledningen har inte lämnat ut något lag men de spelare som stannade hemma från matchen mot Björklöven igår kommer att spela imorgon om de inte är skadade eller sjuka, säger tränaren Anders Forsberg till Norran.


// Berglund

"Raka rör" i Skellefteå

Mikko Lehtonen blev officiellt klar för klubben kring 10:00 imorse då ett pressmeddelande om värvningen skickades ut från Skellefteå AIK. Bara dryga kvarten senare efter att värvningen blivit officiellt bekräftad går man också ut med att Mikko kommer anlända till klubben redan imorgon, otroligt bra gjort. -Det första han ska göra är att ta kort klockan 10.00, säger sportchefen Lasse Johansson.

Det är raka besked med andra ord, Lehtonen kommer inte spela imorgon i träningsmatchen mot Modo, även det är man snabbt ute och berättar om. Jag älskar den här sortens kommunikation med media och det är nu jag kommer fram till min lilla jämförelse med Luleå i just denna kategori, kommunikation. Idag har det gått, ja jag har nästan glömt hur länge sedan det var som Niinimaa blev klar, men låt oss säga två veckor. Två veckor och vi vet fortfarande inte när han kommer, om han kommer hinna spela några träningsmatcher, om han ens kommer anlända till premiären mot SSK borta den 16 September. Men så illa hoppas jag verkligen inte det är.

Alla dessa oklarheter och funderingar hade jag inte behövt tänka på om Luleå hade kört Skellefteå-stilen, raka besked om vad som gäller och bra kommunikation med media.

Istället så går dag efter dag och med 30 dagar kvar till premiären så är det knäpptyst kring Niinimaa och "Osten" har man inte hört av på ett bra tag. Jag börjar faktiskt bli lite smått orolig...



// Berglund


Lehtonen till Skellefteå

Larsson jobbar på dagarna tills på fredag så det är jag som håller i spakarna här på bloggen. Skellefteå AIK har gjort klart med ett till nyföfvärv inför den kommande säsongen, det är den 23-årige forwarden Mikko Lehtonen som har skrivit på ett år för klubben.

Lehtonen som är högerskytt kommer närmast från två säsonger i AHL där han på två säsonger stått för 103 poäng under 150 spelade matcher. Helt klart en intressant värvning och Lasse Johansson är nöjd med värvningen, så här säger han till Norran:  -Vi satsar på en bred trupp, något som kommer att bli viktigt för oss om vi vill gå långt i år. Han är helt klart en talangfull spelare med stor utvecklingspotential, det kommer att bli intressant att se honom i den svart-gula dressen i vinter, säger Johansson.


// Berglund

Första matcherna avklarade

Luleå besegrar Modo med 1-0 efter att Fredrik Styrman gjort Norrbottningarnas mål. Anders Nilsson ska ha storspelat matchen igenom och sett till att Luleå inte släppte in något mål i slutet då Modo pressade på rejält.
Skönt att vara igång med träningsmatchandet, redan på onsdag är det dags för ny match då Luleå möter Björklöven.

Just Björklöven som idag spelade mot Skellefteå där det blev förlust med 1-3 efter att Löven tagit ledningen.
Enligt Norran så var det ingen jättematch med AIK-ögon sett men vi ska komma ihåg att Skellefteå lämnade en hel del ordinarie spelare hemma. Björklövens mål gjordes av Oscar Molin och Skellefteås mål gjordes av Adam Larsson, Pierre Édouard-Bellemare och Adam Pettersson. Skellefteå möter Modo på onsdag.


// Berglund

Nu drar det igång!

Imorgon, måndag den 16/8 så drar träningsmatcherna igång för Luleå och Skellefteå. Luleå möter Modo, matchen spelas i Ö-vik. Skellefteå möter konkurrenten och numera Division 1 laget Björklöven.
På fredag är det dags för det första derbyt mellan Luleå och Skellefteå då det är träningsmatch i Coop Arena.

Här är samtliga träningsmatcher för Luleå och Skellefteå.                               

Luleås träningsmatcher:

Modo-Luleå 16/8                                                                                         

Björklöven-Luleå 18/8

Luleå-Skellefteå AIK 20/8

AIK-Luleå 28/8

Södertälje-Luleå 29/8

Skellefteå AIK-Luleå 2/9

Luleå-Oulun Kärpät 9/9

Modo-Luleå 12/9


Skellefteå AIK:s träningsmatcher:

Björklöven-Skellefteå AIK 16/8

Skellefteå AIK-Modo 18/8

Luleå-Skellefteå AIK 20/8

Södertälje-Skellefteå AIK 25/8

Västerås-Skellefteå AIK 26/8

Skellefteå AIK-Luleå 2/9

Skellefteå AIK-Timrå 8/9

Skellefteå AIK-Sundsvall 10/9


Säsongen närmar sig med stormsteg och som vanligt så är det en spännande säsong vi har att vänta. Jag och Larsson kommer komma med våra tips om hur Elitserietabellen kommer se ut efter 55 spelade omgångar. Tipsen kommer komma upp här på bloggen när det riktigt börjar närma sig premiär.


// Berglund

Niinimaa klar!

Nu är det klart, den gamle NHL-meriterade backen Janne Niinimaa har skrivit på ett 1-års kontrakt för Luleå Hockey. Ett mycket bra nyförvärv och i mina ögon ett viktigt nytillskott på backfronten, för enligt mig så är det med tanke på Luleås ekonomiska förutsättningar den mest rimmliga ersättaren till Johan Fransson. 


// Berglund

Ispremiär imorgon!

Imorgon, alltså måndag den 2/8 så genomförs den första "riktiga" isträningen för Luleås A-lag, med starttid 10:30. Jag kommer tyvärr inte kunna vara på plats pågrund av jobb, känns lite småsurt men det kommer fler träningar och snart börjar träningsmatcherna dra igång.

Skellefteå AIK går på is på torsdagkväll, den 5/8 klockan 18:30. Larsson kommer vara på plats för att bevittna träningen och det kan hända att han kommer lägga upp några kortare reflektioner senare efter ispremiären.


// Berglund

RSS 2.0